Monitorul Cartierelor

Gunoaie nesortate la Centrul de Deșeuri Cluj? Se respectă sau nu autorizația de mediu?

Odată cu deschiderea primei celule a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), gunoaiele clujenilor trec printr-un proces vast de prelucrare până să ajungă la noul loc de depozitare. O filmare din dronă ridică însă semne de întrebare privind procesul de sortare și tratare a gunoaielor.

Gunoaie nesortate la Centrul de Deșeuri? Se respectă sau nu autorizația de mediu? Gunoaie nesortate la Centrul de Deșeuri? Se respectă sau nu autorizația de mediu?

 

 


Consiliul Județean (CJ) Cluj a lansat un video informativ cu titlul „Ce se întâmplă cu deșeurile noastre?”, în care este explicat traseul pas cu pas – de la ușa fiecărui clujean, până la CMID – al deșeurilor, sortate și prelucrate. Cu toate acestea, în ultimele zile circulă pe rețelele de socializare o filmare realizată din dronă, în care apar imagini cu deșeuri nesortate, netratate, fapt ce a pus sub semnul întrebării procesul prezentat de forul administrativ județean.

 


Ce se întâmplă cu deșeurile clujenilor?

Potrivit CJ Cluj, traseul deșeurilor începe cu colectarea selectivă pe mai multe fracții, cu diferite autogunoiere, care sunt transportate prin stațiile de transfer către centrul de sortare și procesare. Apoi, acest traseu se încheie cu un proces modern și complex de sortare, respectiv ecologizare. Înainte de descărcarea la CMID, deșeurile sunt cântărite și introduse în circuitul de selectare.

Deșeurile ce nu pot fi valorificate trec printr-un proces de tratare mecanico-biologică prin care scade volumul și sunt eliminate emisiile de metan. Atenție, în celula CMID – care se întinde pe 9 hectare și poate susține o canitate de 1,5 milioane mc de deșeuri – pot fi depozitate numai deșeurile care rezultă în urma acțiunii de sortare și procesare.


Conform clipului ilustrativ lansat de Consiliul Județean Cluj, celula 1 de la CMID este acoperită cu o membrană impermeabilă care nu permite infiltrarea în sol a scurgerilor rezultate din descompunerea deșeurilor. De asemenea, colectarea se face cu instalații speciale prevăzute cu un sistem de epurare ce transformă levigatul în apă decontaminată.

„La CMID se depozitează deșeuri nesortate și netratate!”

În urmă cu câteva zile, pe grupul de Facebook Clujul Civic au apărut imagini video care au trezit suspiciuni cu privire la întregul proces prezentat de CJ Cluj. Activistul clujean Szakáts István susține că, potrivit filmărilor de înaltă rezoluție realizate cu o dronă deasupra depozitului, în perioada 1-7 octombrie, la Centrul de Deșeuri s-ar depozita „sistematic” deșeuri nesortate și netratate, încălcând astfel legislația română și europeană în materie.


„Ciurul utilizat de RADP având găuri de 80mm – în corpul depozitului nu ar avea voie să ajungă obiecte mai mari de 8 cm. În loc de aceasta, în imaginile filmate se văd cu ochiul liber PET-uri la 2,5 litri, bidoane de 5 litri, găleți de lavabil, corpuri de plastic de până la 1 metru, etc. De asemenea, imaginile filmate relevă o mare varietate de materiale – sticlă, plastic, metal, hârtie”, se arată într-un mesaj postat pe grupul de Facebook „Clujul Civic”.

De precizat că, la începutul lunii august, Consiliul Județean Cluj a semnat contractul de dare în administrarea Regiunii Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca, după finalizarea contestațiilor. Pe scurt, RADP administrează noul Centru de Deșeuri. De asemenea, tot în cursul lunii august, celula 1 de la CMID a primit, în sfârșit, autorizația integrată de mediu, aceasta fiind necesară pentru delegarea prestării serviciilor către RADP Cluj-Napoca.


Ar putea pierde CMID autorizația integrată de mediu?

Conform imaginilor video, cele semnalate ar încălca o serie de prevederi internaționale și naționale asumate de România, incluzând aici și autorizația integrată de mediu, emisă pentru „Depozit de deșeuri menajere – celula 1 din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj”. Printre condițiile necesare se numără și „primirea la depozitare doar a deșeurilor rezultate după operațiunile de sortate/tratate” – lucru confirmat și de CJ Cluj.

Potrivit angajamentului, autorizația integrată de mediu se suspendă de autoritatea competentă pentru protecția mediului care a emis actul, pentru nerespectarea prevederilor acesteia, dupǎ o notificare prealabilă, prin care se poate acorda un termen de cel mult 60 zile pentru îndeplinirea obligaţiilor. Mai departe, suspendarea se menţine pânǎ la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni.

Pe perioada suspendării, desfăşurarea activităţii este interzisă, iar dacă nu au fost obligate condițiile stabilite prin actul de suspendare, după expirarea termenului de suspendare, autoritatea competentă ar putea anula chiar autorizația integrată de mediu. Activiștii solicită acum constatarea și documentarea oficială a celor semnalate, identificarea celor răspunzători, dar și măsuri, respectiv soluții pentru stoparea practicilor semnalate.

Ce spun Consiliul Județean Cluj și RADP Cluj-Napoca?

Monitorul de Cluj a luat legătura atât cu reprezentanții Consiliului Județean Cluj, cât și cu cei ai Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca, pentru a lămuri aspectele prezentate în postarea apărută pe grupul de Facebook „Clujul Civic”.

„Cei îndreptățiți să vă răspundă sunt cei de la RADP, care sunt operatorul de licență. Celula 1 poate fi folosită, respectând condițiile impuse de lege. În acea postare se aduc anumite acuzații, operatorul CMID poate veni cu detalii exacte, ei dispun de autorizația de mediu”, a declarat Valentin Jucan, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, luni, pentru Monitorul de Cluj.

„Acum formulăm un punct de vedere pe care să îl transmitem. Trebuie să cercetăm în amănunt, este vorba despre o chestiune tehnică, se lucrează ca documentul să fie unul punctual. Nu putem veni cu un punct de vedere fără să cunoaștem toate detaliile”, a precizat Doru Todorescu, purtătorul de cuvânt al RADP Cluj-Napoca, tot luni, pentru Monitorul de Cluj.

Garda de Mediu oferă explicații... prin e-mail

Miercuri, jurnaliștii Monitorul au revenit cu un apel la RADP Cluj, Doru Todorescu precizând că „a fost deja formulat un punct de vedere tehnic”, transmis forului administrativ județean, care ar fi solicitat de asemenea explicații în legătură cu imaginile apărute în spațiul public. De la RADP am fost îndrumați în schimb la Consiliul Județean, pentru alte „completări”.

„Noi nu avem ce alte completări să oferim, completările punctuale vi le pot oferi cei de la RADP. Ei sunt operatorul Centrului de Deșeuri, implicarea Consiliului Județean Cluj este de ordin financiar, încasăm o anumită redevență de acolo. Deci, detaliile punctuale vi le pot oferi cei de la RADP”, a precizat Valentin Jucan, miercuri, pentru Monitorul de Cluj.

Am încercat să luăm legătura, miercuri, și cu reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj pentru a lămuri subiectul, însă aceștia nu au dorit să comenteze situația telefonic, solicitând în schimb un e-mail cu privire la imaginile video, oferind posibilitatea unui răspuns pe această cale. Problema este cunoscută încă de săptămâna trecută și la Primăria municipiului Cluj-Napoca, deci este greu de crezut că filmarea nu a ajuns deja la „urechile” Gărzii de Mediu.

CJ Cluj va monitoriza operarea celulei 1 de la CMID

Forul administrativ județean a lansat un anunț de achiziție directă privind „servicii de formare profesională în domeniul monitorizării operării celulei 1” din cadrul CMID. Contractul are drept scop „dobândirea cunoștințelor teoretice și practice privind implementarea, în bune condiții, a contractului de operare a CMID Cluj, respectiv monitorizarea operării celulei de către membrii Comisiei de monitorizare a contractului”.

Valoarea totală estimată a contractului se ridică la 65.784,15 lei (fără TVA). La cursurile de formare vor participa un total de 8 funcționari publici, (32 de ore de teorie, 8 ore de practică), iar personalul cu atribuții în implementarea și monitorizarea contractelor urmează a fi instruit în vederea actualizării/aprofundării cunoștințelor profesionale și a identificării „altor bune practici din domeniul operării depozitelor conforme cu deșeuri”, potrivit caietului de sarcini.

CITEȘTE ȘI:

Contract de 7,3 milioane de lei pentru eliminarea levigatului de la Pata Rât

 

Tariful la gunoi ar urma să scadă la 5 lei/persoană în sate și 10 lei/persoană în orașele din Cluj

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter