Actualitate

Tariful la gunoi ar urma să scadă la 5 lei/persoană în sate și 10 lei/persoană în orașele din Cluj

Primarii din mai multe localități clujene se plâng că, în ciuda deschiderii Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), tarifele practicate de operatorii de salubritate sunt enorme. În unele cazuri, prețurile ajung până la 700 de lei+TVA/tonă!

Tariful la gunoi ar urma să scadă la 5 lei/persoană în sate și 10 lei/persoană în orașele din Cluj Tariful la gunoi ar urma să scadă la 5 lei/persoană în sate și 10 lei/persoană în orașele din Cluj

 

 


În ciuda începerii depozitării gunoaielor în celula 1 a CMID, primarii din mai multe localități din Cluj se plâng că tariful la gunoi se menține în continuare ridicat. Operatorii practică tarife exorbitante, care ajung de la 400 de lei + TVA pentru tona de deșeuri până la 700 de lei+TVA/tonă!

 


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a explicat că această situație se menține și după deschiderea CMID deoarece deocamdată nu a fost finalizată licitația pentru colectarea şi transportul deșeurilor în județul Cluj, iar operatorii actuali profită de situație, crescându-și tarifele. Tișe garantează că, odată ce contractul va fi atribuit, tarifele vor scădea la 5 lei/persoană/lună în mediul rural și 10 lei/persoană/lună în mediul urban.

„Vă pot asigura că este o chestiune de provizorat în prezent, pentru că încă nu s-a finalizat licitația pentru operator, cei care vor ridica și RADP încă nu și-a conturat prețul în fucție de nevoile din județ. Ce vă pot garanta este că după ce se va finaliza licitația și lucrurile vor intra în normal, prin licitația pe care o avem, am limitat prețul maximal pentru cetățeni, în mediul rural la maxim 5 lei/persoană/lună, iar în mediul urban de maxim 10 lei/persoană/lună. Deocamdată, atâta timp cât primăriile sunt în contracte cu firmele care nu vor mai ridica, evident că au acele prețuri pe care le-au discutat și firmele respective au tot interesul să țină prețul sus”, a declarata Alin Tișe în ședința de consiliu de astăzi.


Contractele vor fi închiate direct între operator și cetățeni

Dacă în prezent, operatorii de salubritate au contracte încheiate cu primăriile din județ, după desemnarea noilor operatori, aceștia vor încheia contracte direct cu cetățenii. Primăriile UAT-urilor vor fi însă nevoite să aprobe hotărâri de consiliu local prin care să oblige cetățenii să încheie un astfel de contract, pentru ridicarea deșeurilor.

„Din momentul în care vom termina adjudecările și vom avea noi operatori, ei vor încheia contracte direct cu persoanele, nu cu primăria și prețurile care vor fi sunt cele de care am vorbit, maxim 5 lei la țară și 10 lei la oraș. RADP va trebui să își adapteze acest preț, în funcție de posibilitatea de plată a operatorului care va aduce gunoaiele în această celulă, respectiv prin deschiderea adcestei linii de preselectare, RADP va recupera o parte din tariful pe care îl practică acum și își va permite să practice, în raport cu noi operatori care ridică gunoaiele, tarife mai mici, care să permită și acelui operator să aibă profit. În acel moment, primăriile vor ieși din ecuație, pentru că cetățeanul și firma care ridică gunoaiele vor încheia contractele. Primăria trebuie să dea hotărâre prin care să îi oblige pe cetățeni să aibă contracte pentru ridicarea gunoaielor”, a adăugat președintele CJ Cluj.


A fost aprobat Planul de Gestionare a Deșeurilor

Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor, care stabilește cum vor fi gestionate deşeurile Clujului până în 2025, a fost aprobat de consilierii județeni în ședința de miercuri.

Planul Județean de Gestiune a Deșeurilor (PJGD) urmărește asigurarea în județul Cluj a unui management performant al deșeurilor, cu un impact cât mai redus asupra mediului și a sănătății umane, cu un consum minim de resurse și energie, prin aplicarea la nivel operațional al ierarhiei deșeurilor implicând: prevenirea generării deșeurilor, pregătirea pentru reutilizare, reciclarea, recuperarea și, ca ultimă opțiune preferabilă, eliminarea.


Planul Județean de Gestionare a deșeurilor pentru județul Cluj va acoperi perioada 2020-2025, având ca an de referință 2017, ultimul an în care există la nivelul APM Cluj, date statistice privind gestionarea deșeurilor. Perioada acoperită de prognoza de generare privind cantitățile de deșeuri ce trebuie gestionate, propusă de către prestator (EPMC Consulting SRL Cluj-Napoca) și agreată de APM Cluj este  2018 – 2048, iar perioada de planificare pentru care este propus planul de acțiune este perioada 2020 – 2025.

 

CITEȘTE ȘI

Contract monstruos: 174 mil. € pentru ridicarea gunoaielor din Cluj

 

Nu mai crește prețul la salubritate! Costurile suplimentare vor fi suportate din bugetul local

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter