Monitorul Cartierelor

Pasaj subteran pentru descongestionarea traficului pe Bulevardul Muncii-Oașului. Investiție de peste 130 milioane de lei.

Un pasaj subteran urmează să fie construit în cartierul Iris, la intersecția străzii Oașului cu Bulevardul Muncii, pentru descongestionarea traficului.

Intersecție Oașului-Bdul Muncii/ Foto: Google Maps Intersecție Oașului-Bdul Muncii/ Foto: Google Maps

 

 


Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor vota luni, 4 decembrie, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea investiției „Realizare pasaj rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului în municipiul Cluj-Napoca”.

 


Potrivit documentației, investiția se va ridica la 130.299.542 lei cu TVA, din care valoarea lucrărilor de construcţii-montaj (C+M) este de 83.690.802 lei cu TVA.

Lungimea tronsonului amenajat va fi de 44 metri, iar lățimea – de 14 metri (două benzi auto și două benzi dedicate). Lungimea pasajului subteran va fi de 85 de metri, iar durata de realizare a lucrărilor, de 22 luni.


Finanțarea investiției va fi făcută din fonduri de la bugetul local și din alte surse construite legal. Indicatorii tehnico-economici sunt în conformitate cu devizul general al investiției, întocmit de SC Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL. 

Scenariul propus spre adoptare propune reconfigurarea zonei de pe amplasament prin realizarea unor noi șine pentru circulația tramvaielor, refacerea structurii rutiere cu o soluție semirigidă și realizarea unui pasaj subteran la intersecția străzii Oașului cu Bulevardul Muncii. (...) Totodată, se propune și reamenajarea trotuarelor și a tuturor spațiilor pietonale cu îmbrăcăminte asfaltică. Lucrările de demolare asupra zidului existent aferent parcării hypermarket-ului Auchan se vor realiza pe o lungime de 30 de metri. 


Pas important pentru descongestionarea traficului din zona de nord 

La finalul lunii august, Primăria anunța demararea procedurilor pentru obținerea avizului de mediu pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru realizarea unui pasaj rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu strada Oașului. Realizarea pasajului de la intersecția dintre cele două străzi va duce la descongestionarea traficului rutier din zonă.

Necesitatea realizării acestui proiect este explicată prin frecventele blocaje de trafic precum și prin nevoia adoptării unor soluții pentru creșterea gradului de siguranță a traficului rutier din această zonă a orașului. 


„Necesitatea și oportunitatea obiectivului de investiții «Realizare pasaj rutier la intersecția Bulevardului Muncii cu stradă Oașului în Municipiul Cluj-Napoca», a fost identificată că urmare a blocajelor în trafic, fiind necesare luarea unor măsuri de îmbunătățire a condițiilor de siguranță a traficului rutier și îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei gestionând în același timp reducerea emisiilor de poluanți și impactului negativ asupra mediului”, potrivit Primăriei Cluj-Napoca.

La finalul verii, administrația locală a atribuit contractul în valoare de 269.000 de lei pentru realizarea studiilor de fezabilitate și de trafic pentru noul pasaj rutier în intersecția Bulevardul Muncii-Oașului firmei .

„Ne propunem să facem acolo un pasaj fie subteran, fie suprateran, aici trebuie să ne spună specialiștii. (...). Cu siguranță, specialiștii vor găsi soluții astfel încât să putem descongestiona traficul din zonă”, declara viceprimarul Dan Tarcea cu ocazia atribuirii contractului de proiectare. 

Fluidizarea traficului din zonă reprezintă o prioritate, în condițiile în care la orele de vârf traficul din intersecția B-dul Muncii-Oașului este blocat, în urma afluxului auto dinspre Chinteni. De altfel, potrivit intenției exprimate de reprezentanții administrației locale, în cadrul proiectului se va realiza și o bandă dedicată pe un anumit tronson pentru mijloacele de transport în comun, iar sensul giratoriu se va regulariza.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Soluții pentru eficientizarea pasajului de la Tăietura Turcului. Viorel Băltărețu, deputat USR: „Proiectul trebuie să fie funcțional, să țină seama de dezvoltarea în perspectivă a Clujului”

abonare newsletter