Monitorul Cartierelor

Primul parc pe Canalul Morii, la Cluj! Proiectul de 24,5 mil. lei, prin care se oferă „o nouă față” cursului de apă, are constructor

Un parc cu tematică a apei va fi amenajat pe cursul Canalului Morii, în cartierul Plopilor, în cadrul unui proiect de 24,5 milioane de lei. Primăria Cluj-Napoca a ales constructorul pentru acest obiectiv.

Un parc cu tematică a apei va fi amenajat pe cursul Canalului Morii, în cartierul Plopilor. FOTO: Facebook/ Tibor Hartel Un parc cu tematică a apei va fi amenajat pe cursul Canalului Morii, în cartierul Plopilor. FOTO: Facebook/ Tibor Hartel

 

 


Primul parc din Cluj-Napoca, în centrul căruia stă Canalul Morii, va fi construit în cartierul Plopilor, în proximitatea Parcului Rozelor. Primăria Cluj-Napoca a atribuit recent contractul pentru servicii de proiectare cu execuția lucrărilor în cadrul obiectivului de investiții „Amenajare parc pe culoarul Canalul Morii – tronson Parcul Rozelor” firmei TCI Contractor General/RO. 

 


Valoarea contractului se ridică la 24.589.207 lei, bani pe care administrația locală dorește să îi atragă din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Regional (POR).

Proiectul cuprinde lucrări de arhitectură peisagistică a parcurilor, respectiv realizare proiect tehnic (PT), proiect tehnic pentru autorizația de construire (PAC), proiectului de organizare a execuției lucrărilor (POE), documentație pentru detaliile de execuție (DDE) și a caietelor de sarcini și execuția lucrărilor pentru viitorul parc de pe culoarul Canalului Morii.


Exproprieri  pentru amenajarea parcului

Primul proiect ce urmărește reabilitarea Canalului Morii, în zona Parcului Rozelor, a fost lansat în dezbatere publică în anul 2020. Proiectul prevede amenajarea unui parc pentru copii cu tematică specifică jocului cu apa, dar și amenajarea de grădini urbane, o zonă pentru evenimente la scară redusă sau locuri de odihnă.

„Sunt propuse un pod în zona intrării în Parcul Rozelor, o alee suspendată în zona unde terenul este străpuns de izvoare locale și un pachet de trepte amplasat pe taluzul dinspre zona de locuințe. Aleea de pe malul stâng va avea un caracter urban mai evident, iluminată și dotată corespunzător. Desființarea gardurilor către Parcul Rozelor este una din măsurile cu impact major asupra percepției spațiale. O funcțiune prezentă și astăzi, propusă spre păstrare, dar reinterpretată în funcție de nevoile comunității, este cea de grădini urbane”, se arată în proiect.


Pentru amenajarea spațiului, Primăria Cluj-Napoca a demarat, în vara acestui an, exproprieri pe mai multe străzi din cartierul Plopilor. Primăria va expropria o suprafață de 11.569 metri pătrați imobil și 33 metri pătrați suprafață construită. Suma totală alocată pentru despăgubiri este de 13,02 milioane de lei.

Parc pe Canalul Morii, lângă Parcul Rozelor

Conceptul de amenajare a unui parc cu tematică acvatică pe Canalul Morii a fost prezentat de ani buni și pare că intră în sfârșit în linie dreaptă. Proiectul face parte dintr-un program de reabilitare a spațiului public care cuprinde zona adiacentă Parcului Rozelor, malurile Canalului Morii, Pârâul Clavaria.


Obiectivele urmărite prin implementarea proiectului se referă atât la creșterea calității spațiilor verzi din oraș, cât și la reducerea poluării și crearea unui spațiu adecvat pentru petrecerea timpului liber. Suprafața totală amenajată prin proiect va fi de 32.917 mp, urmând să fie amenajată o zonă de  agrement și de petrecere a timpului liber cu spații verzi și dotări publice, destinate tuturor categoriilor de vârstă. Caietul de sarcini prevede totodată că documentațiile tehnico-economice trebuie să ţină seama de cerinţele de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilităţi sau de conceptul de proiectare pentru toate categoriile de utilizatori.

CITEȘTE ȘI:

Podul peste Canalul Morii de pe strada Oțetului „prinde contur”. Cum arată șantierul de pe Calea Mănăștur? FOTO/VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter