Monitorul Cartierelor

Au început exproprierile pentru realizarea unui centru de cartier în Grigorescu

A demarat procedura de expropriere a imobilelor pentru realizarea unui centru de cartier în Grigorescu, în zona Pieței 14 Iulie și a străzilor adiacente.

Mai multe străzi din cartierul Grigorescu „scapă” de mașini și revin pietonilor. Foto: Prezentare CIIC Mai multe străzi din cartierul Grigorescu „scapă” de mașini și revin pietonilor. Foto: Prezentare CIIC

 

 


Primăria Cluj-Napoca a anunțat declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor care constituie coridorul de expropriere aferent lucrării de utilitate publică „Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană Piața 14 Iulie, str. Giuseppe Garibaldi, str. S. Toduță, str. T. Grozăvescu, str. Milcov, str. O. Goga, Str. G. Enescu, din municipiul Cluj-Napoca”.

 


Este vorba de construcții ce urmează a fi expropriate pentru crearea unui centru de cartier cu spații „walkable” și „shared-space” în zona Pieței 14 Iulie.

Pentru amenajarea unui centru „verde” în cartierul Grigorescu, în zona Pieței 14 Iulie, Primăria va expropria o suprafață de 2.020 de metri pătrați de imobile și 203 metri pătrați suprafață de construcție, pe care va plăti despăgubiri în valoare totală de 3,26 milioane de lei.


În cazul terenurilor ce urmează să fie expropriate, Primăria a fost în proces cu proprietarii, Good Food Catering, respectiv Pop Iustin și Cristina, după ce aceștia au amenajat pe terenul propritate din Piața 14 iulie un cort tip hală, fără a deține autorizație de construire. Astfel, Primăria a dispus desființarea construcției și plata unei amenzi de 10.000 lei, iar ulterior, întrucât proprietarii nu s-au conformat, municipalitatea s-a adresat instanței și a obținut o hotărâre definitivă în acest sens, prin care poate desfința pe cheltuiala proprietarului construcția.

Fără mașini parcate pe trotuare

Străzile Piața 14 Iulie, Giuseppe Garibaldi, Sigismund Toduță, Traian Grozăvescu, Milcov, Octavian Goga și George Enescu din cartierul Grigorescu „scapă” de mașini și revin pietonilor, urmând a fi amenajate după conceptul de stradă „smart” și „walkable city”.


Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor pe aceste străzi a fost lansată în urmă cu o lună, contractul fiind estimat la 33.923.657 lei, bani din bugetul local. Conceptul de amenajare a unui spațiu dedicat pietonilor și bicicliștilor în zona cartierului Grigorescu a fost prezentat în dezbatere publică de Primăria Cluj-Napoca. Zona va fi amenajată pornind de la ideea că orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și al mobilității alternative.

Străzile enumerate vor fi amenajate astfel încât să ofere pietonilor, dar și bicicliștilor, un spațiu sigur pentru plimbări, pe modelul străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, prima stradă „smart” din oraș și din România. Proiectul de creștere și îmbunătățire a spațiului pietonal în zona cartierului Grigorescu a fost realizat de o echipă de arhitecți din cadrul Planwerk și vizează un spațiu în suprafață de 35.000 mp.

CITEȘTE ȘI:

Culoar de mobilitate în nordul Clujului. Fosta zonă industrială, viitor hotspot al dezvoltării imobiliare. Vor fi realizate exproprieri!

Ultimele Stiri
abonare newsletter