Externe

Primul tur al alegerilor legislative în Franța. Va reuși Emmanuel Macron să-și păstreze majoritatea parlamentară?

Duminică a început primul tur al alegerilor legislative în Franța. Până la prânz prezența la vot a fost de 18%.

Va reuși Emmanuel Macron să-și păstreze majoritatea parlamentară? / Foto: Facebook - Emmanuel Macron

 

 


Secţiile de votare din Franţa s-au deschis duminică pentru primul tur al alegerilor legislative, electoratul francez urmând să desemneze un nou parlament, la numai câteva săptămâni după realegerea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al ţării, transmite AFP.

 


Începând de la ora locală 08:00 (06:00 GMT), cei aproximativ 48,7 milioane de cetăţeni francezi cu drept de vot înregistraţi îi vor putea desemna pe titularii celor 577 de membri ai Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez).

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Cea mai mare ameninţare pentru Macron în primul tur al legislativelor vine din partea experimentatului politician Jean-Luc Mélenchon, care a reuşit să coaguleze stânga franceză în cadrul blocului de stânga 'Nupes'.


Un sondaj de opinie Ifop-Fiducial, publicat vineri, arăta că 44% dintre francezi se aşteaptă ca blocul centrist 'Împreună', al preşedintelui Emmanuel Macron, să câştige acest scrutin. Un sfert dintre cei intervievaţi au afirmat că se aşteaptă ca victoria să fie obţinută de blocul de stânga 'Nupes', în timp ce 22% consideră că partidul de extremă-dreapta RN, condus de Marine Le Pen, se va plasa pe prima poziţie. Emmanuel Macron a fost reales preşedinte în aprilie, însă are nevoie de o majoritate în camera inferioară a parlamentului francez pentru a pune în aplicare reformele menite să consolideze economia, precum creşterea vârstei de pensionare şi reducerea impozitelor.

Prezența la vot - 18%

Aproximativ 18% dintre alegătorii francezi s-au prezentat până duminică la ora 11:00 GMT la secţiile de votare în cadrul primului tur al scrutinului legislativ din Franţa, transmite dpa.


Ministerul de Interne francez a raportat că 18,43% din alegători au votat până la prânz, cu 0,8 puncte procentuale mai puţini decât la alegerile parlamentare de acum cinci ani.

Cei 48,7 milioane de cetăţeni francezi cu drept de vot înregistraţi trebuie să îi desemneze pe titularii celor 577 de membri ai Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez). Secţiile de votare sunt deschise până la ora 20:00.

Al doilea tur al alegerilor legislative franceze se va desfăşura în 19 iunie.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri prezidențiale Franța. Prezența la vot, mai slabă ca în 2017

Președintele francez Emmanuel Macron vine marți în România

Ultimele Stiri
abonare newsletter