Externe

Putin spune că Rusia nu va opri sondele de petrol în ciuda sancțiunilor: „Nimeni nu va turna ciment peste sonde”

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că societăţile petroliere ruseşti nu îşi vor opri sondele de petrol, în pofida sancţiunilor impuse de statele occidentale şi a eforturilor acestora de a-şi diminua dependenţa faţă de materiile prime energetice importate din Rusia, relatează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că societăţile petroliere ruseşti nu îşi vor opri sondele de petrol/ Foto: pixabay.com

 

Statele Unite au introdus în martie un embargo petrolier împotriva Rusiei, la numai câteva zile după ce aceasta a atacat Ucraina, iar Uniunea Europeană a decis luna trecută să renunţe în termen de şase luni la circa 90% din importurile sale de petrol din Rusia şi în termen de opt luni la cele de produse rafinate.


 

Cu toate acestea, Putin a apreciat joi că pe parcursul următorilor câţiva ani Occidentul nu va putea să sisteze complet importurile energetice din Rusia. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


 

„În ce priveşte refuzul resurselor noastre de energie, este improbabil în următorii câţiva ani, deşi nu este clar ce se va întâmpla în aceşti câţiva ani. De aceea, nimeni nu va turna ciment peste sonde ”, a spus liderul de la Kremlin în timpul unei reuniuni cu tineri întreprinzători.


Producţia de petrol a Rusiei a scăzut cu circa 9% în aprilie, dar este de atunci în creştere constantă în pofida sancţiunilor occidentale, întrucât Rusia şi-a redirecţionat exporturile de petrol către Asia, în special către China şi India. Mai mult, după cum a remarcat joi şi reprezentantul american pentru securitate energetică Amos Hochstein, Rusia ar putea obţine acum mai multe venituri din exporturile de combustibili fosili decât obţinea înainte să lanseze agresiunea contra Ucrainei, întrucât creşterea preţului acestor materii prime compensează valoric scăderea vânzărilor determinată de sancţiuni.

Aceeaşi constatare a făcut-o şi Putin. „Încasările companiilor (ruseşti) cresc. Toată lumea vede asta, toată lumea îşi dă seama”, a remarcat el.


 

CITEȘTE ȘI:

Vladimir Putin susține că unele ţări europene nu au cum să renunţe imediat la petrolul din Rusia

UE adoptă al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Interdicție asupra importurilor europene de petrol pe mare

Serbia și-a prelungit acordul cu Rusia pentru a primi gaz la preț redus: „Cel mai bun acord din Europa”

abonare newsletter