Externe

Serbia și-a prelungit acordul cu Rusia pentru a primi gaz la preț redus: „Cel mai bun acord din Europa”

Serbia a semnat cu Moscova o prelungire cu trei ani a acordului său de aprovizionare cu gaz rusesc la preţ redus, a anunţat duminică preşedintele Aleksandar Vucic.

Serbia a semnat cu Moscova o prelungire cu trei ani a acordului său de aprovizionare cu gaz rusesc la preţ redus/ Foto: pixabay.com Serbia a semnat cu Moscova o prelungire cu trei ani a acordului său de aprovizionare cu gaz rusesc la preţ redus/ Foto: pixabay.com

 

Este „de departe cel mai bun acord din Europa”, a afirmat Vucic, după o discuţie la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin.


 

Serbia, ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, a rămas apropiată de Kremlin de la invazia rusă din Ucraina. Deşi a condamnat la ONU agresiunea rusă, Serbia a refuzat să se alăture sancţiunilor europene împotriva Moscovei, care continuă să îi furnizeze gaz la preţ preferenţial.
 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 



Prin acest nou acord, se reafirmă dependenţa aproape totală a Serbiei faţă de Rusia, mai ales că Moscova deţine o parte majoritară în compania naţională sârbă de petrol şi gaz.

Detaliile acestui nou contract, în special în privinţa preţului şi a volumului de gaz furnizat, vor fi comunicate „în zilele care urmează”, după o întâlnire cu şefii Gazprom, a precizat preşedintele sârb.


„Vom avea o iarnă mai sigură în materie de aprovizionare cu gaz”, a declarat el într-o conferinţă de presă televizată.

În prezent, factura este „aproape de trei ori mai mică decât oriunde în Europa, iar în această iarnă va fi de 10-12 ori mai mică”, potrivit lui Vucic.


Serbia primeşte pentru moment 6 milioane de metri cub pe zi de la gigantul rus Gazprom la un preţ de 251 de euro pe mia de metri cubi. Vucic a mai spus că a discutat de asemenea cu Vladimir Putin despre o extindere a capacităţii de stocare în ţara sa.

 

CITEȘTE ȘI:

Preţul gazelor naturale a urcat în Europa după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria

Prețurile la alimente și energie vor rămâne ridicate până în 2024. Costurile, „la niveluri istorice” din cauza războiului din Ucraina

Statele membre UE vor negocia un acord privind facilităţile de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare

Ultimele Stiri
abonare newsletter