Economie

Prețurile la alimente și energie vor rămâne ridicate până în 2024. Costurile, „la niveluri istorice” din cauza războiului din Ucraina

Preţurile la alimente şi energie, a căror creştere a fost agravată de războiul din Ucraina, ar putea rămâne la un nivel ridicat timp de mai mulţi ani.

Scumpirile se vor menține până în 2024. Foto: depositphotos.com. Scumpirile se vor menține până în 2024. Foto: depositphotos.com.

 

 


Estimarea a fost făcută de Banca Mondială, care a menţionat că nu ne putem aștepta la ieftiniri până la sfârşitul anului 2024, informează AFP.

 


„Războiul din Ucraina a provocat un şoc major pe pieţele produselor de bază şi a modificat fizionomia schimburilor, a producţiei şi a consumului la nivel mondial”, susţine Banca Mondială într-un raport publicat marţi.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Autorii raportului estimează că „preţurile se vor menţine la niveluri istorice până la sfârşitul lui 2024”. De asemenea, creşterea preţurilor la energie în ultimii doi ani a fost cea mai importantă înregistrată după criza petrolieră din 1973.

„La nivel global, este vorba de cel mai mare şoc asupra produselor de bază pe care l-am cunoscut după anii 1970. Acest şoc este agravat de recrudescenţa restricţiilor pentru comerţul cu produse alimentare, carburant şi îngrăşăminte”, estimează vicepreşedintele Băncii Mondiale, Indermit Gill, adăugând că aceasta face să planeze „spectrul stagflaţiei”.


Prețurile la energie vor crește cu 50% în acest an

În cazul preţurilor la energie, Banca Mondială mizează pe o creştere de peste 50% în acest an, urmată de o scădere în 2023 şi 2024. Pentru produsele non-energetice, precum cele agricole şi metalele, Banca Mondială prognozează o creştere de peste 20% în 2022 şi scăderi pe parcursul următorilor ani.

„Cu toate acestea, preţurile produselor de bază ar urma să rămână cu mult peste media din ultimii cinci ani şi, în cazul unui război prelungit sau al unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, ar putea deveni şi mai ridicate şi mai volatile decât se preconizează în prezent”, a avertizat Banca Mondială.


Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Inflația din România a fost peste media din UE, în luna martie. Unde s-au înregistrat cele mai mari scumpiri?

Ultimele Stiri
abonare newsletter