Externe

Zelenski cere recunoaşterea oficială a Rusiei ca stat terorist: „Acest lucru trebuie stabilit legal”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seara târziu că Rusia ar trebui să fie declarată „stat terorist”, aşa cum demonstrează „realitatea de zi cu zi” în ţara sa de la invazia rusă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seara târziu că Rusia ar trebui să fie declarată „stat terorist”/ Foto: Facebook - Volodymyr Zelensky Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seara târziu că Rusia ar trebui să fie declarată „stat terorist”/ Foto: Facebook - Volodymyr Zelensky

 

„Din nou şi din nou, voi reaminti lumii că Rusia ar trebui, în sfârşit, să fie recunoscută oficial ca stat terorist, stat sponsor al terorismului. Aceasta pur şi simplu corespunde realităţii. Ar fi corect şi aceasta reflectă realitatea zilnică pe care ocupanţii au creat-o în Ucraina şi vor să o ducă mai departe în Europa. Şi acest lucru trebuie stabilit legal”, a afirmat Zelenski în discursul său, difuzat târziu noaptea.


 

Preşedintele ucrainean a indicat că sâmbătă armata rusă a lansat „atacuri absolut fără sens şi de-a dreptul barbare asupra regiunii Sumî”cu rachete şi mortiere.
 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 



Preşedintele a menţionat că, în urma bombardamentului rusesc asupra regiunii Nikolaev, o persoană a fost ucisă sămbătă, iar şapte rănite, dintre care două se află în stare foarte gravă.

„Obuzele au lovit o zonă rezidenţială, la 20 de metri de o grădiniţă. Aceştia sunt inamicii pe care şi i-a ales Federaţia Rusă”, a remarcat el.


În regiunea Doneţk, cel puţin trei civili au fost ucişi şi alţi cinci răniţi în atacurile ruseşti, care au distrus sau avariat 15 obiective civile, inclusiv 14 clădiri rezidenţiale, a declarat grupul Forţelor comune ale armatei ucrainene, potrivit agenţiei Ukrinform.

În discursul său, Zelenski a mai afirmat că se pregăteşte pentru reuniunea Consiliului European, din 30 şi 31 mai, şi că va vorbi despre teroare, „care a devenit de fapt singura forma de acţiune a statului rus în raport cu Europa”.


„Teroare pe pământul Ucrainei. Teroare pe piaţa energetică a întregii Europe, nu numai la noi în ţară. Teroare pe piaţa alimentară şi deja la scară globală. Şi ce fel de teroare va mai urma?”, s-a întrebat preşedintele ucrainean. Zelenski a subliniat că „numai împreună, toţi europenii, putem opri o astfel de politică a unui asemenea stat”.

 

CITEȘTE ȘI:

Zelenski sprijină o petiție prin care se cere introducerea de vize obligatorii pentru cetățenii ruși

Zelenski cere Occidentului lansatoare multiple de rachete și spune că Ucraina a „rupt coloana vertebrală” a armatei ruse

Ultimele Stiri
abonare newsletter