EXTERNE

Premieră în Europa! „Concediu menstrual” plătit, pentru femeile din Spania. Minorele de 16 ani ar putea face avort fără acordul părinților

Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui „concediu menstrual” femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul fiind o premieră în Europa, informează AFP.

Proiect pentru acordarea unui concediu menstrual plătit, în Spania. Foto: depositphotos.com.

 

 


Ministrul Egalităţii din Spania a precizat că acest concediu ar urma să fie plătit integral de stat.

 


„Vom fi prima ţară din Europa care va institui un concediu medical temporar finanţat în mod integral de stat pentru menstruaţii dureroase şi invalidante”, a declarat ministrul Egalităţii, Irene Montero, la finalul unui consiliu al miniştrilor.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


„Menstruaţiile nu vor mai fi tabu (...). S-a terminat cu mersul la muncă cu dureri, să trebuiască să te îndopi cu pastile (analgezice) înainte de a merge la muncă sau să trebuiască să ascundem durerea noastră”, a adăugat Irene Montero, una dintre vocile importante ale partidului de stânga radical Podemos, partener al Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez în cadrul unui guvern de coaliţie ce revendică feminismul.

Irene Montero a declarat mai devreme la televiziunea publică spaniolă că acest concediu medical, care va trebui semnat de medicul curant, nu va avea durată limitată, în timp ce o versiune preliminară a proiectului difuzat săptămâna trecută de mass-media evoca un concediu de trei zile ce putea fi majorat la cinci în cazul unor simptome acute.


Spania, prima țară din Europa care adoptă această măsură

Acest text, care a suscitat o dezbatere în cadrul executivului şi sindicatelor, va trebui însă să fie aprobat de Parlament, unde guvernul este minoritar, înainte de a intra în vigoare. Dacă executivul va obţine undă verde din partea deputaţilor, Spania va deveni prima ţară din Europa şi una dintre puţinele din lume care va integra această măsură în legislaţia sa, alături de Japonia, Indonezia sau Zambia, de exemplu.

„Concediul menstrual” este una dintre măsurile-cheie ale unui proiect de lege mai amplu care prevede de asemenea consolidarea accesului la avort în spitalele publice, care practică în prezent mai puţin de 15% din întreruperile voluntare de sarcină din Spania din cauza unor obiecţii de conştiinţă masive din partea medicilor.


Proiectul de lege ar urma de asemenea să le permită minorelor de 16-17 ani să avorteze fără autorizaţie din partea părinţilor lor, revenind astfel asupra unei obligaţii instituite de un guvern conservator precedent, în 2015.

Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

O femeie din Spania, ACUZATĂ că şi-a RĂPIT copiii pentru a nu fi vaccinați anti-COVID-19

Ultimele Stiri
abonare newsletter