EXTERNE

Parlamentul din Finlanda a votat cu peste 95% aderarea la NATO

Parlamentul de la Helsinki a votat, marţi, 17 mai, cu o majoritate de peste 95%, în favoarea aderării Finlandei la NATO, ceea ce permite trimiterea candidaturii oficiale a ţării nordice la sediul Alianţei Nord-Atlantice.

Proiectul de aderare a fost adoptat cu 188 de voturi „pentru”/ FOTO: depositphotos.com

 

La capătul unei şedinţe parlamentare de două zile, proiectul de aderare a fost adoptat cu 188 de voturi „pentru”, opt voturi „contra” şi nicio abţinere.


 

La finalul săptămânii trecute, preşedintele finlandez Sauli Niinistö şi premierul Sanna Marin au anunţat că Finlanda va solicita aderarea la NATO „fără întârziere”.
 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Niinistö trebuie acum să semneze cererea de aderare înainte ca documentul să poată fi predat, împreună cu o solicitarea similară din partea Suediei, la cartierul general al NATO de la Bruxelles. Cererea Suediei a fost deja semnată marţi dimineaţă de către ministrul de externe suedez Ann Linde.

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări vecine sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului „Parteneriat pentru Pace”. Cele două state vecine intenţionează să adere simultan la NATO, organizaţie ce are 30 de state membre, inclusiv România. 


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Putin despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO: „Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns”

Rusia amenință Finlanda cu măsuri tehnico-militare dacă aderă la NATO

Ultimele Stiri
abonare newsletter