EXTERNE

Rusia amenință Finlanda cu măsuri tehnico-militare dacă aderă la NATO

Rusia a amenințat Finlanda cu „măsuri de răspuns”, înclusiv tehnico-militare, după ce liderii acestei țări au dat joi undă verde pentru aderarea Finlandei la NATO.

MInisterul de Externe rus amenință Finlanda cu „măsuri tehnico-miliare” dacă va adera la NATO. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Rusia a avertizat joi Finlanda cu „măsuri de răspuns, inclusiv tehnico-militare”, în urma deciziei istorice a liderilor acestei ţări de a susţine aderarea ei la NATO, care, conform Moscovei, pune în pericol stabilitatea şi securitatea în nordul Europei, relatează agenţia EFE.

 


 „Rusia se va vedea obligată să adopte măsuri de răspuns atât tehnico-militare, cât şi de altă natură pentru a contracara ameninţările care au apărut pentru securitatea sa naţională”, menţionează MAE rus într-un comunicat.

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

„Obiectivul NATO este clar: continuarea extinderii sale către frontierele Rusiei, crearea unui nou flanc de ameninţare militară pentru ţara noastră”, consideră Moscova, care deplânge că nici promisiunile Rusiei asupra lipsei „oricărei intenţii ostile”, nici îndelungata istorie de relaţii de bună vecinătate şi cooperare „nu au convins Helsinki asupra avantajelor menţinerii politicii de nealiniere”.


Ministerul de Externe rus mai susţine că, prin aderarea la NATO şi renunţarea la statutul de ţară nealiniată, Finlanda ar încălca Acordul de Pace de la Paris din 1947 şi Acordul ruso-finlandez din anul 1992.

„La Helsinki ar trebui să se ţină cont de responsabilitatea şi consecinţele unui asemenea pas. Intrarea Finlandei în NATO va dăuna grav relaţiilor bilaterale şi menţinerii stabilităţii şi securităţii în regiunea de nord a Europei”, indică MAE rus.


Finlanda vrea să adere la NATO

Preşedintele finlandez, Saulii Niinisto, şi şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, s-au pronunţat joi în favoarea aderării la NATO „fără întârziere”. „Sperăm că paşii la nivel naţional încă necesari pentru a lua această decizie vor fi întreprinşi rapid în zilele următoare”, au precizat cei doi responsabili.

După invazia rusă din Ucraina, pe care Moscova o numeşte „operaţiune militară specială”, Suedia şi Finlanda şi-a schimbat poziţia de nealiniere militară, veche de decenii, pentru a obţine o securitate mai mare prin aderarea la NATO.


Sursa foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

NATO avertizează că urmează „distrugeri masive” comise de Rusia în Ucraina: „Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter