EXTERNE

Putin despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO: „Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns”

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.

Putin a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de „infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze/ FOTO: pixabay.com

 

„Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare”, a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).


 

Dar el a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de „infrastructuri militare” pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. 


 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


„Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns” din partea Rusiei, a indicat Putin.

„Care va fi acest răspuns - vom vedea (mai întâi) ce ameninţări sunt create pentru noi”, a explicat el mai departe. „Sunt create probleme fără absolut niciun motiv. Trebuie să reacţionăm corespunzător”, a mai spus Putin, care consideră că extinderea NATO este folosită de SUA într-un mod „agresiv” pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.


Liderul de la Kremlin a mai subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept planurile alianţei militare conduse de SUA de a-şi spori influenţa globală.

Pe de altă parte, Putin a acuzat din nou Statele Unite că au folosit laboratoare în Ucraina pentru a crea „compuşi pentru arme biologice”.


Vorbind la acelaşi summit, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a susţinut că NATO „îşi arată muşchii prin atragerea Finlandei şi Suediei”. „Fără apropierea ţărilor noastre (...) s-ar putea ca mâine să nu mai existăm”, s-a adresat el celorlalţi lideri prezenţi la summitul OTSC, organizaţie ce reuneşte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Însă, comentează AFP, numai Belarusul a susţinut la această reuniune ofensiva rusă contra Ucrainei, ceilalţi participanţi păstrând în mare parte tăcerea.

 

CITEȘTE ȘI:

Rusia amenință Finlanda cu măsuri tehnico-militare dacă aderă la NATO

NATO avertizează că urmează „distrugeri masive” comise de Rusia în Ucraina: „Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă”

Parlamentul Finlandei a început dezbaterile pentru aderarea la NATO: „Este timpul să fie găsite soluţii”

abonare newsletter