EXTERNE

Ministrul de interne al Letoniei a demisionat după ce poliția nu a putut să împiedice o manifestație pro-sovietică

Marija Golubeva a demisionat luni din funcţia de ministru de interne al Letoniei, la presiunea coaliţiei guvernamentale care a criticat poliţia pentru reacţia insuficientă la o manifestaţie pro-sovietică.

Marija Golubeva a demisionat luni din funcţia de ministru de interne al Letoniei / Foto: Facebook - Marija Golubeva

 

 


Rusofonii din Letonia au comemorat luna aceasta victoria Uniunii Sovietice în cel de Al Doilea Război Mondial, iar forţele de ordine nu au reuşit să împiedice manifestaţia, informează Reuters.

 


Ca şi Estonia şi Lituania, Letonia consideră că Moscova a folosit victoria împotriva Germaniei naziste pentru a încorpora republicile baltice în URSS.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

În 10 mai, poliţia letonă a făcut uz de forţă pentru a dispersa câteva sute de demonstranţi, majoritatea rusofoni, care se adunaseră la un obelisc din Riga. Aceştia au încălcat o lege recentă care interzice adunările la monumente în cinstea victoriei sovietice. Una din formaţiunile politice guvernamentale a ameninţat că se retrage din coaliţie ca protest faţă de decizia poliţiei de a permite adunări în general paşnice în capitală în 9 mai, când Rusia comemora victoria în cel de-al doilea război mondial.


Golubeva a declarat presei că nu mai are sprijinul premierului. Ea s-a întrebat retoric: „Ce spune asta despre rezistenţa letonă, dacă o adunare nesemnificativă de câteva sute de oameni care au stat câteva ore poate clătina guvernul?”.

Lipsă de respect faţă de „statalitatea Letoniei” și victimele invaziei ruse în Ucraina

Premierul Krisjanis Karins, care nu a comentat demisia, afirmase anterior că adunările din 9 şi 10 mai au dovedit lipsă de respect faţă de statalitatea Letoniei şi faţă de victimele invaziei ruse în Ucraina, a transmis agenţia de presă Baltic News Service (BNS), preluată de Reuters.


În 31 martie, parlamentul leton a interzis evenimentele publice la mai puţin de 200 de metri de monumentele sovietice în memoria războiului.

De obicei, la obeliscul din Riga se adunau în 9 mai zeci de mii de rusofoni. De data aceasta, câteva mii au trecut prin locul respectiv şi au depus flori, în ciuda unei prezenţe masive a poliţiei. Unii au revenit şi a doua zi pentru a aduce alte flori, după ce o înregistrare video care a circulat online a arătat cum angajaţii primăriei le-au cărat la gunoi cu tractorul pe cele din ajun.

Conform datelor oficiale, Letonia are o populaţie de 1,9 milioane, din care 24,5% etnici ruşi. Proporţia acestora este mai ridicată în capitală - circa 36%.

Unii din manifestanţii din 10 mai purtau simboluri ruseşti în favoarea războiului, cum ar fi litera Z, iar potrivit portalului de ştiri Delfi, din vehicule parcate în apropiere au răsunat înainte de intervenţia poliţiei cântece militare ruseşti. Simbolurile respective sunt interzise în Letonia, reaminteşte Reuters.

Consiliul municipal din Riga a votat vineri pentru îndepărtarea obeliscului - o decizie susţinută şi de parlament şi de prim-ministru - fără însă a stabili o dată pentru operaţiunea respectivă.

CITEȘTE ȘI:

53 de luptători grav răniți din Azovstal, evacuați în Mariupol! Coridor umanitar pentru alți 211 ucraineni

Putin despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO: „Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns”

abonare newsletter