Externe

Atacurile din Transnistria, pornite de forțe pro-război din interiorul regiunii. Maia Sandu: „E o escaladare a tensiunilor”

Forțele pro-război din interiorul regiunii sunt responsabile de atacurile din Transnistria, atenționează președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care spune și că ceea ce se întâmplă este o „escaladare a tensiunilor”.

Președintele Republicii Moldove, Maia Sandu - Foto: Facebook Președintele Republicii Moldove, Maia Sandu - Foto: Facebook

 

 


Incidentele care au avut loc în ultimele ore în Transnistria constituie o escaladare a tensiunilor şi au fost provocate din interiorul regiunii separatiste transnistrene, a declarat marţi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, pe care îl convocase mai devreme în regim de urgenţă, relatează Deschide.md.

 


„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Pe durata mai multor săptămâni, în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în şcoli şi instituţii medicale.

Au urmat exploziile de ieri de la sediul aşa-numitul minister al securităţii, incidentul de la aerodromul din Tiraspol şi explozia de la nodul de radiocomunicaţii din Maiak. Autorităţile Republicii Moldova urmăresc cu precauţie şi vigilenţă evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol”, a declarat Maia Sandu.


„Tensiuni” între diferite forțe din regiune

Maia Sandu a confirmat că una din explozii a avut loc pe aerodromul din Tiraspol şi a spus că, cel mai probabil, responsabili de incidentele care au avut loc în regiunea transnistreană în ultimele 24 de ore sunt forţe pro-război din interiorul regiunii transnistrene.

„Autorităţile din Republica Moldova urmăresc cu precauţie situaţia din regiune. Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forţe din interiorul regiunii, acest lucru vulnerabilizează situaţia (... ) condamnăm orice tentative, orice fel de acţiuni care pun în pericol pacea din regiune”, a declarat Maia Sandu într-o conferinţă de presă susţinută după reuniunea Consiliului Suprem de Securitate.


Mai mult, şefa statului le-a cerut cetăţenilor să se informeze doar din surse sigure şi să nu se lase pradă provocărilor. Maia Sandu a menţionat că autorităţile de la Chişinău nu planifică şi nu desfăşoară acţiuni de blocare economică a regiunii transnistrene, iar prioritatea ţării rămâne soluţionarea paşnică a diferendului transnistrean.

Recomandările Consiliului de Securitate

Şi Consiliul Suprem de Securitate a cerut instituţiilor statului vigilenţă maximă, conform media moldovene.


Astfel, Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare şi a recomandat instituţiilor publice:

1. Intensificarea verificărilor circulaţiei în împrejurimile zonei de securitate;
2. Intensificarea patrulării şi verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova şi la frontieră;
3. Creşterea nivelului de alertă în ceea ce priveşte securizarea obiectivelor de infrastructura critică;
4. Creşterea nivelului de alertă a tuturor instituţiilor responsabile de asigurarea ordinii publice şi securităţii.

Mai multe explozii au avut loc luni seara şi marţi dimineaţă în regiunea separatistă transnistreană, notează Radio Chişinău. Două turnuri de comunicaţie care, potrivit presei din regiune, retransmiteau posturi de radio din Federaţia Rusă au fost aruncate în aer în localitatea Maiak.

Totodată, aşa-numitul Minister al Securităţii din Transnistria a fost luni seara ţinta unui atac cu tiruri dintr-un aruncător de grenade. Tot luni, au fost raportate explozii în apropiere de o unitate militară dislocată în preajma localităţii Parcani din stânga Nistrului, după cum anunţă aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol, potrivit postului de radio citat.

CITEȘTE ȘI:

Cod roșu de alertă teroristă în Transnistria. Măsurile de securitate vor fi sporite

Noi explozii în Republica Moldova. Două turnuri de comunicaţie au fost aruncate în aer

Ultimele Stiri
abonare newsletter