EXTERNE

9 polițiști răniți într-un protest împotriva extremei drepte, în Suedia. Mașini de poliție, incendiate. VIDEO

Manifestanţii care denunţau intenţia unui mic grup de extremă dreaptă de a arde un Coran la Orebro, în centrul Suediei, au atacat vineri poliţia, făcând, potrivit autorităţilor, cel puţin nouă răniţi printre forţele de ordine, scrie AFP.

9 polițiști răniți într-un protest împotriva extremei drepte, în Suedia. Mașini de poliție, incendiate/ captură ecran - Twitter Breaking News 24/7

 

 


Cu puţin timp înainte de orele 19.00 (17.00 GMT), poliţia indica într-un comunicat că „un total de patru poliţişti (au fost) răniţi - unul dintre fiind lovit cu o piatră pe cap”.

 


„Un membru al publicului a fost şi el rănit după ce a fost lovit în cap de o bolovan”, s-a precizat.

Puţin mai târziu, în rândul poliţiei a fost anunţat al cincilea rănit. O purtătoare de cuvânt a forţelor de ordine a raportat noi răniţi.


„Alţi trei sau patru poliţişti răniţi, toţi cu răni uşoare. Există, de exemplu, braţe rupte şi poliţişti care au fost loviţi de pietre”, a declarat Diana Qudhaib pentru cotidianul Aftonbladet.

De asemenea, protestatarii au ars un coran și au incendiat mașini de poliție.


200 de persoane au participat

Manifestaţia, care a adunat aproximativ 200 de persoane, potrivit presei locale, a fost dispersată la începutul serii. Este a doua zi consecutiv în care un astfel de incident a avut loc în paralel cu un miting al mişcării Hardline anti-imigraţie şi anti-islamică condusă de danezo-suedezul Rasmus Paludan, care în prezent organizează un turneu în Suedia, ţintind cartiere cu o mare comunitate musulmană.

La fiecare dintre adunările sale, cu doar câţiva simpatizanţi, arde un Coran sau încearcă un autodafe.


La Orebro, manifestaţia sa a avut loc într-un parc din apropierea centrului oraşului, şi nu în cartierul avut în vedere iniţial.

Joi, tulburări au izbucnit la sfârşitul după-amiezii în Linkoping, provocând trei răniţi în rândul poliţiei.

Şefa guvernului a condamnat aceste violenţe şi atacurile asupra poliţiei: „În Suedia, oamenii sunt autorizaţi să-şi exprime opiniile, fie că sunt de bun sau prost gust, este o parte a democraţiei noastre. Indiferent ce crezi, nu trebuie să recurgeţi niciodată la violenţă. Nu o vom accepta niciodată”, a declarat Magdalena Andersson pentru agenţia de presă TT.

„Acesta este exact genul de reacţie violentă pe care el (Rasmus Paludan) vrea să o vadă. Însuşi scopul este de a incita oamenii să se opună unul altuia”, a adăugat ea.

Rasmus Paludan a provocat incidente de mai multe ori în ultimii ani. În noiembrie 2020, a fost arestat în Franţa şi apoi deportat. Alţi cinci activişti au fost arestaţi în Belgia la scurt timp, acuzaţi că vor „să răspândească ură” prin arderea unui Coran la Bruxelles.

CITEȘTE ȘI:

Portugalia a trimis în România peste 200 de militari, în cadrul unei „misiuni defensive” NATO

Peste 5 milioane de persoane au fugit din Ucraina, de la începutul războiului

abonare newsletter