Național

Portugalia a trimis în România peste 200 de militari, în cadrul unei „misiuni defensive” NATO

O forţă armată portugheză compusă din circa 220 de militari a plecat vineri către România, în cadrul unei „misiuni defensive” a NATO care, potrivit preşedintelui portughez Marcelo Rebelo de Sousa, trebuie „să apere pacea”, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

220 de militari portughezi vor ajunge în România/ Sursă foto: Ministerul Apărării Naționale/Fotograf: Vali Ciobîrcă - Facebook 220 de militari portughezi vor ajunge în România/ Sursă foto: Ministerul Apărării Naționale/Fotograf: Vali Ciobîrcă - Facebook

 

Rebelo de Sousa, care este şi comandantul suprem al forţelor armate, a declarat înaintea plecării militarilor portughezi că această misiune era deja „prevăzută şi acum (este) consolidată, proiectată şi întărită într-o ţară prietenă”, în cadrul unei alianţe „defensive şi ne-ofensive”.


 

„O alianţă care nu atacă, pregătită să intervină, să menţină şi să apere pacea. Misiunea voastră este şi aceasta”, a insistat şeful statului portughez, de pe aerodromul Figo Maduro, din Lisabona.
 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 


Rebelo de Sousa a amintit totodată că militarii portughezi trebuie să acţioneze cu „abilitate, competenţă, cu trup şi suflet, coeziune, disciplină (...) şi solidaritate proprii militarilor portughezi”, care sunt „cei mai buni dintre cei mai buni” la misiunile la care participă.


Preşedintele Rebelo de Sousa şi-a exprimat convingerea că militarii se vor întoarce „mai bogaţi datorită experienţei, mai compleţi, mai realizaţi” după ce au slujit Portugalia, „pe deplin conştienţi de calităţile, formaţia şi valoarea lor”.

Şeful statului portughez a mai informat că premierul Antonio Costa va face o vizită în România în circa o lună. Trimiterea de trupe portugheze în România era deja prevăzută pentru acest an, dar a fost grăbită de invazia rusă în Ucraina şi are ca scop să întărească flancul estic al NATO.


Tot vineri, premierul Costa le-a transmis militarilor portughezi, într-un mesaj înregistrat, că agresiunea rusă reprezintă „o încălcare extrem de gravă a dreptului internaţional”, cu imagini „şocante şi de o brutalitate inacceptabilă” şi „care necesită o afirmare clară de forţă, de disuasiune şi de apărare din partea NATO”.

„Orice eventuală agresiune asupra unei ţări aliate din NATO este o agresiune împotriva noastră a tuturor”, a adăugat el. 

„Odată în plus, Portugalia demonstrează angajamentul ferm faţă de Alianţa Atlantică şi, îndeosebi, faţă de aliaţii săi din regiunea estică a Europei”, a mai spus Costa.

În această săptămână, Ministerul Apărării portughez a anunţat că ţara va trimite în Ucraina 99 de tone de material militar şi medical „în scurt timp” şi a menţionat că, până în prezent, 30.000 de refugiaţi ucraineni au fost primiţi în Portugalia.


Activități de instruire împreună cu unități militare ale Armatei României

Potrivit MApN, militarii portughezi vor desfășura, pe parcursul următoarelor șase luni, activități de instruire împreună cu unități militare ale Armatei României.

„Un detașament format din aproximativ 220 de militari din Republica Portugheză va fi dislocat eșalonat, în a doua decadă a lunii aprilie, în România, în cadrul măsurilor NATO de întărire a flancului estic al Alianței.

Astăzi, la Baza 90 Transport Aerian la a avut loc ceremonia organizată cu prilejul sosirii în România a primului detașament, format din aproximativ 180 de militari din Republica Portugheză, care vor fi dislocați în țara noastră, cu participarea șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Restul de militari ai detașamentului portughez, precum și tehnica militară, materialele și echipamentele aferente, vor sosi în România în zilele următoare. Militarii portughezi vor desfășura, pe parcursul următoarelor șase luni, activități de instruire împreună cu unități militare ale Armatei României”, au transmis reprezentanții MApN.

 

CITEȘTE ȘI:

Franța va aduce 500 de militari în România, ca urmare a războiului din Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter