Externe

Peste 5 milioane de persoane au fugit din Ucraina, de la începutul războiului

Peste cinci milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie, potrivit datelor difuzate vineri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Tot mai multe persoane decid să părăsească Ucraina/ Sursă foto: depositphotos.com Tot mai multe persoane decid să părăsească Ucraina/ Sursă foto: depositphotos.com

 

UNHCR a înregistrat vineri 4.796.245 de refugiaţi. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), aproximativ 215.000 de persoane care nu sunt cetăţeni ucraineni au părăsit ţara.


 

Aceasta este cea mai mare criză a refugiaţilor din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Cifrele difuzate vineri au crescut cu 59.774 faţă de cele publicate joi.
 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

Potrivit cifrelor UNHCR, aproximativ 645.000 de ucraineni au fugit în februarie, aproape 3,4 milioane în martie şi peste 760.000 de la începutul lunii aprilie.

Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre refugiaţi, în contextul în care bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani nu au voie să părăsească ţara în perioada de aplicare a legii marţiale.


Aproape două treimi dintre copiii ucraineni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, inclusiv cei care se află încă în ţară.

Cei aproximativ 215.000 de cetăţeni din terţe ţări care au fugit din Ucraina - persoane care nu sunt cetăţeni nici ai Ucrainei, nici ai ţării în care au intrat - sunt în mare parte studenţi şi lucrători migranţi. Pe lângă refugiaţi, OIM estimează că 7,1 milioane de persoane sunt strămutate în Ucraina.


Înainte de invazie, Ucraina avea 37 de milioane de locuitori în teritoriile controlate de Kiev - care nu includ Crimeea (sud) anexată în 2014 de Rusia, nici zonele din est aflate sub controlul separatiştilor pro-ruşi din aceeaşi perioadă.

 


Sursă foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

80 de refugiați ucraineni s-au angajat în Cluj. Peste 1.800 lucrează pe teritoriul României

1.600 de copii ucraineni, înscriși în școlile din România. Pentru încă 300 s-au depus cereri

abonare newsletter