Externe

Kievul a refuzat vizita președintelui Germaniei, din cauza relațiilor sale cu Rusia: „Nu este binevenit”

Președintele Germaniei Walter Steinmeier, care a fost criticat pentru relațiile sale din ultimii ani cu Rusia, a fost refuzat de președintele Zelenski. El urma să meargă în vizită la Kiev.

Kievul a refuzat vizita președintelui Germaniei, din cauza relațiilor sale cu Rusia: „Nu este binevenit”/ Foto: pixabay.com Kievul a refuzat vizita președintelui Germaniei, din cauza relațiilor sale cu Rusia: „Nu este binevenit”/ Foto: pixabay.com

 

 


Președintele Germaniei a declarat marți că s-a oferit să se deplaseze în Ucraina, alături de președinții Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei, însă vizita lui nu a fost binevenită:

 


„Eram pregătit să merg, dar se pare, şi a trebuit să iau act, că prezenţa mea la Kiev nu este dorită”, a spus Steinmeier.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Scopul vizitei la Kiev era de a transmite „un semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina”, continuă președintele german.


Cotidianul Bild a relatat primul despre acest incident, citând în special un diplomat ucrainean cu afirmaţii foarte aspre la adresa preşedintelui din tabăra social-democrată (SPD): „Ştim cu toţii despre relaţiile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia... Nu este binevenit pentru moment la Kiev. Vom vedea dacă aceasta se va schimba”.

În ultimele două săptămâni, Steinmeier, care a fost în două rânduri ministru de externe pe vremea cancelarului conservator Angela Merkel, a făcut obiectul unor critici, la fel ca Angela Merkel pentru presupusa sa lipsă de fermitate în faţa Rusiei.


Greșeala președintelui Germaniei

El chiar recunoscuse la începutul lunii aprilie că a făcut o „greşeală” susţinând construcţia gazoductului Nord Stream 2, între Rusia şi Germania.

„Adeziunea mea faţă de Nord Stream 2 a fost clar o greşeală. Ne agăţam de poduri în care Rusia nu mai credea şi împotriva cărora partenerii noştri ne-au avertizat”, afirmase preşedintele german, potrivit declaraţiilor citate de media din ţara sa.

Steinmeier miza pe faptul că „Vladimir Putin nu va accepta ruina economică, politică şi morală a ţării sale de dragul nebuniei sale imperiale. Dar la fel ca alţii, am greşit”, a concluzionat el.

Gazoductul destinat să dubleze capacitatea aprovizionării Germaniei cu gaze ruseşti a fost în cele din urmă suspendat sine die de către Berlin în februarie.

Social-democraţii aflaţi în prezent la putere în Germania au fost susţinători fervenţi ai unei apropieri de Moscova, notează AFP.

Actualul cancelar Olaf Scholz se află, de asemenea, sub presiunea partenerilor săi de coaliţie, mai ales a ecologiştilor, de a se angaja mai ferm de partea Ucrainei, inclusiv prin livrarea de arme grele Kievului.
 

CITEȘTE ȘI:

Schimb de prizonieri: Zelenski vrea să-l ofere pe apropiatul lui Putin, pentru ucrainenii captivi în Rusia

Vladimir Putin consideră că negocierile de pace cu Ucraina au ajuns într-un „punct mort”

Ultimele Stiri
abonare newsletter