Externe

Alegeri în Ungaria, rezultate parțiale: Viktor Orban conduce detașat după numărarea a 95% din voturi

Partidul Fidesz (dreapta), al premierului în funcţie Viktor Orban, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Ungaria, la o diferenţă semnificativă de alianţa de opoziţie Uniţi pentru Ungaria, condusă de Péter Márki-Zay, potrivit rezultatelor parţiale.

Viktor Orban conduce detașat după numărarea a 75%  din voturi/ Sursă foto: Orban Viktor - Facebook Viktor Orban conduce detașat după numărarea a 75% din voturi/ Sursă foto: Orban Viktor - Facebook

 

 


În Ungaria s-au deschis cele peste 10.000 de secţii de vot pentru alegerile legislative, la care circa 8,2 milioane de alegători urmează să decidă dacă premierul în exerciţiu Viktor Orban, aflat la putere de 12 ani, mai primeşte sau nu încă un mandat.

 


Votul la alegerile generale și la referendumul organizat în cele 3.154 de localități ale Ungariei și în cele 23 de districte din Budapesta s-au încheiat oficial duminică la ora 20:00, ora României.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, pare să se îndrepte către al patrulea mandat consecutiv, după alegerile legislative de duminică, în contextul în care alegătorii au sprijinit poziţia sa prudentă faţă de războiul Rusiei în Ucraina şi campania sa pentru valori creştine tradiţionale.


UPDATE 04.04, ORA 02:00

Numărătoarea voturilor se apropie de sfârșit. Au fost procesate peste 95% din voturi, iar proporțiile se mențin:


  • FIDESZ-KDNP: 53,25%
  • „În unitate pentru Ungaria”: 34,85%
  • Mișcarea Patria Noastră: 6,24%

UPDATE 04.04, ORA 01:12

Au fost procesate 91,06% din voturi, Viktor Orban rămâne în frunte.

  • FIDESZ-KDNP: 53,49%
  • „În unitate pentru Ungaria”: 34,63%
  • Mișcarea Patria Noastră: 6,28%

UPDATE 04.04, ORA 00:50

Deja au fost procesate aproape 86% din voturi, iar situația rămâne net favorabilă lui Viktor Orban.

  • FIDESZ-KDNP: 53,71%
  • „În unitate pentru Ungaria”:  34,41%
  • Mișcarea Patria Noastră: 6,31%

Potrivit index.hu, după numărarea a aproape trei sferturi din buletinele de vot (74.52%), Viktor Orban păstrează un avantaj considerabil:

  • FIDESZ-KDNP: 54,45%
  • „În unitate pentru Ungaria”: 33,72%
  • Mișcarea Patria Noastră: 6,40%

În plus, alegătorii sunt chemaţi să participe la un referendum pe tema unei legi polemice, considerată homofobă atât în interiorul, cât şi în afara ţării.

Fiecare alegător a primit trei buletine de vot: primul corespunde uneia dintre cele 106 circumscripţii din ţară, al doilea conţine lista partidelor şi al treilea este pentru referendum.

Ultimele sondaje indicau o egalitate de 47% între partidul ultranaţionalistului Orban, Fidesz, şi coaliţia "Uniţi pentru Ungaria", din care fac parte şase partide de opoziţie, de la stânga la dreapta radicală.

Această egalitate nu ia în calcul votul ungurilor care trăiesc în afara graniţelor ţării şi care este în principiu în favoarea lui Orban.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot este ceva mai mare de 8,2 milioane, din care 7,7 milioane votează în Ungaria, iar 450.000 o vor face în străinătate.

Tot duminică, ungurii votează într-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE.

Adoptarea legii a făcut Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, deoarece consideră acest act legislativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare. În ceea ce-l priveşte, guvernul ungar susţine că vrea doar să-i protejeze pe minori.

Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea - deja în vigoare - va înceta să se mai aplice.

Știre în curs de actualizare 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter