Externe

Secretarul general al NATO, despre masacrul de la Bucha, Ucraina: „Este absolut inacceptabil ca civilii să fie luaţi drept ţinte”

Crimele asupra civililor imputate armatei ruse la Bucha, în apropiere de Kiev, sunt „oribile”, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a denunţat „o brutalitate fără precedent în Europa în ultimele decenii”.

Secretarul general al NATO, despre masacrul de la Bucha, Ucraina: „Este absolut inacceptabil ca civilii să fie luaţi drept ţinte”/ Sursă foto: Latvian Institute of International Affairs - Facebook Secretarul general al NATO, despre masacrul de la Bucha, Ucraina: „Este absolut inacceptabil ca civilii să fie luaţi drept ţinte”/ Sursă foto: Latvian Institute of International Affairs - Facebook

 

 


„Este absolut inacceptabil ca civilii să fie luaţi drept ţinte şi ucişi. Acest lucru scoate în evidenţă importanţa de a pune capăt războiului”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la postul american de televiziune CNN.

 


Întrebat despre plecarea trupelor ruse din regiunea Kiev, despre care forţele ucrainene au spus că au recucerit-o, el s-a arătat prudent.
 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


„Nu trebuie să fim foarte optimişti”, deoarece „ne temem de o potenţială înmulţire a atacurilor, în special în sud şi în est”, a declarat Stoltenberg.


57 de cadavre, găsite într-o groapă comunală

Cadavrele a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună la Bucha, oraş din regiunea Kiev unde forţele ucrainene au preluat din nou controlul în această săptămână şi unde au fost deja descoperite pe străzi numeroase trupuri neînsufleţite, a declarat duminică Serhii Kapliceni, şeful echipelor locale de salvare, arătând locul jurnaliştilor AFP.

Cele puţin zece cadavre erau vizibile, unele doar parţial îngropate, în spatele unei biserici din centrul acestei localităţi situate la nord-vest de capitala Ucrainei, precizează agenţia franceză de presă.


Mai multe cadavre erau în saci mortuari, în timp ce altele aveau haine civile.

„Aici, în acest mormânt lung, sunt îngropate 57 de persoane”, a spus Kapliceni, care coordonează operaţiunea de recuperare a cadavrelor.


După descoperirea, cu o zi în urmă, a numeroase corpuri neînsufleţite în Bucha, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a denunţat duminică un act "deliberat” al forţelor ruse.

Jurnaliştii AFP au văzut sâmbătă cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi, îmbrăcaţi în haine civile, pe o stradă din Bucea, localitatea recucerită în această săptămână de trupele ucrainene. Unul dintre ei avea mâinile legate. Cadavrele erau împrăştiate pe câteva sute de metri.

Conform primarului orașului Bucha, Anatoli Fedoruk, aproape 300 de persoane au trebuit înhumate „în gropi comune”.

 

CITEȘTE ȘI:

NATO își activează planurile de apărare: „Va fi o nouă Europă după invazia la care am asistat astăzi”

136 de copii din Ucraina au fost uciși în război. Aproape 200 au fost răniți

abonare newsletter