Externe

Miting pro-rus în Belgrad. Manifestanții, în stradă cu icoane și poza lui Putin. FOTO

Un miting de susținere a președintelui Vladimir Putin a avut loc vineri seara în Belgrad. Participanții au ieșit în stradă cu icoane, cruci și poze cu liderul rus.

Miting de susținere a Rusiei și a lui Vladimir Putin. Miting de susținere a Rusiei și a lui Vladimir Putin.

 

 


„Zici că pozele sunt făcute direct în Iad, la o sectă satanică. Să îmi explice și mie cineva cum faptul că au fost victimele unui atac similar îi scuză acum pe sârbii care iau apărarea agresorului.Și chiar încurajează genocidul”, a scris, sâmbătă pe Facebook, Claudia Guțulescu.

 


Aproximativ 4.000 de oameni s-au adunat vineri în centrul Belgradului, capitala Serbiei, convocaţi de grupuri de extremă dreapta, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de trupele ruse care au invadat Ucraina în urmă cu mai bine de o săptămână.

„Rusia, Rusia!” şi „Sârbi şi ruşi, fraţi pentru totdeauna”, au scandat manifestanţii, care au arborat drapele ruse şi sârbe, dar şi însemne ale extremei drepte.


„Nu avem nevoie de UE”. Putin, „cel mai curajos din lume”

Manifestanții au strigat și „Serbia, Rusia, nu avem nevoie de UE”, în semn de respingere a aspiraţiei ţării balcanice de a adera la Uniunea Europeană.

Unul dintre organizatori, Mladen Obradovic, a declarat că „Rusia eliberează întreaga lume de ameninţările NATO” şi că preşedintele rus Vladimir Putin „a demonstrat că este omul de stat cel mai puternic şi cel mai curajos din lume”.




Organizatorii şi-au exprimat sprijinul faţă de poporul rus, "în lupta sa dreaptă împotriva adepţilor globalizării şi a coloniştilor". Apoi, manifestanţii au pornit într-un marş către ambasada Rusiei din Belgrad.

Mitinguri pro-Ucraina, în alte state din Europa

În paralel, în alte țări din Europa se organizau mitinguri de susținere a Ucrainei.


Astfel, zeci de mii de persoane au ieşit, vineri seara, pe străzile din Praga pentru a cere pace şi pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia, în timp ce mitinguri cu o participare mai redusă au fost organizate și în alte oraşe din Cehia.

Participanţii purtau steagurile galben-albastre ale Ucrainei, adunându-se în Piaţa Wenceslas din centrul oraşului. Printre persoanele care au luat cuvântul la miting s-au numărat actori şi foşti disidenţi.

Premiul Nobel pentru Pace, pentru președintele Ucrainei

Tomas Halik, preotul catolic şi laureat al Premiului Templeton, a afirmat că preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski merită să i se acorde Premiul Nobel pentru Pace anul acesta. Halik a amintit, de asemenea, de invadarea Cehoslovaciei de către statele din Pactul de la Varşovia în august 1968, spunând că ocupaţia sovietică care a urmat a provocat o „distrugere culturală şi morală”.

De asemenea, mitinguri de susținere a Ucrainei au avut loc recent și în Londra ori chiar Rusia.

„Dacă va cădea Ucraina, va cădea toată Europa”, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un mesaj video.

 

CITEȘTE ȘI:

Jurnaliștii britanici de la Sky News, răniți de ruși lângă Kyiv. Au strigat degeaba: „Stop! We are journalists! F**k!” VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter