Externe

Rușii au pus sub blocadă totală portul Mariupol. Ce rol are acest lucru în invazie? Doi jurnaliști, atacați violent de ruși

Portul strategic Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade de către armata rusă şi unor atacuri nemiloase. Doi jurnaliști au fost răniți lângă Kiev.

Portul strategic Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade. Portul strategic Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade.

 

 


„Deocamdată căutăm soluţii la problemele umanitare şi toate mijloacele posibile pentru a scoate Mariupol din blocadă. Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului astfel încât să putem reface infrastructura vitală şi să înfiinţăm un coridor umanitar pentru a aduce alimente şi medicamente în oraş”, a transmis primarul din Mariupol, Vadim Boitcenko.

 


Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia Ucrainei. Ea ar face posibilă realizarea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată, şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Acuze din partea rușilor la adresa primarului

Primarul oraşului Mariupol a fost acuzat joi de trupele ruse că vrea ca oraşul să fie asediat pentru că a distrus poduri şi trenuri pentru a împiedica locuitorii să plece.

„De cinci zile, oraşul nostru natal, familia noastră de o jumătate de milion, suportă atacuri nemiloase”, a scris el sâmbătă dimineaţă, făcând apel la continuarea rezistenţei. Potrivit acestuia, oraşul este apărat de unităţi ale armatei ucrainene, de Garda Naţională, de regimentul ultranaţionalist Azov, grăniceri şi infanterie marină.


Jurnaliști, atacați aproape de Kiev

Din șirul evenimentelor importante petrecute în noaptea de vineri spre sâmbătă în Ucraina face parte și rănirea a doi jurnaliști britanici, conform Digi 24.

Aceștia făceau parte dintr-o echipă, formată din cinci membri, de la postul britanic Sky News. Echipa a fost prinsă într-o ambuscadă, în timp ce încerca să ajungă să filmeze în orașul Bucha, în apropiere de Kiev. S-au tras focuri de armă spre mașina în care se aflau de către trupele rusești.

CITEȘTE ȘI:

Moscova interzice protestele pro sau contra Ucrainei. Care este motivul?

Ultimele Stiri
abonare newsletter