Externe

Președintele Zelenski a semnat o cerere oficială pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Președintele Zelenski a semnat o cerere oficială pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană Președintele Zelenski a semnat o cerere oficială pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

 

 


Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

 


Această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu dreptul european, notează AFP. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte şi criterii dificile de respectat pentru o ţară în război, cum ar fi stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.

În plus, o astfel de aderare necesită aprobarea unanimă a celor 27 de state membre.


„Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de Ucraina. Însă există diferite opinii şi sensibilităţi în cadrul UE despre extindere. Ucraina va transmite o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să dea un aviz oficial, iar apoi se va pronunţa Consiliul”, a explicat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

El a spus că a fost informat de intenţia Ucrainei de a trimite o cerere oficială de aderare.

CITEȘTE ȘI:

Negocierile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat după 5 ore. Ucraina a cerut retragerea forțelor ruse, dar fără rezultat

23.514 de refugiați ucraineni au intrat în România în decurs de 24 de ore

Ultimele Stiri
abonare newsletter