Externe

Se deschid negocierile pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană

Republica Moldova și Ucraina încep oficial, marți, negocierile de aderare cu UE.

Zi decisivă pentru Republica Moldova și Ucraina, care încep negocierile de aderare cu UE|Foto: Maia Sandu X Zi decisivă pentru Republica Moldova și Ucraina, care încep negocierile de aderare cu UE|Foto: Maia Sandu X

 

 


La mijlocul lunii iunie, ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, programate pentru marți, 25 iunie.

Încep negocierile de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la UE

UE-27 va deschide oficial, la Bruxelles, discuţiile cu Ucraina marţi după-amiază, în jurul orei 15:30 (13:30 GMT), urmată de Republica Moldova.


Deschiderea acestor discuţii reprezintă rezultatul unui acord greu obţinut între 26 de ţări ale UE, care au fost nevoite să-şi folosească ingeniozitatea pentru a convinge Ungaria lui Viktor Orban să nu blocheze procesul.

Premierul ungar s-a opus vehement oricăror discuţii de aderare cu Ucraina, considerând ţara nepregătită. Cel mai apropiat stat membru al UE de Rusia lui Vladimir Putin, Ungaria blochează, de asemenea, orice ajutor militar european pentru Kiev.


CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina

După deschiderea oficială a conferinţei interguvernamentale, negociatorii vor analiza mai întâi legislaţia celor două ţări pentru a verifica dacă este compatibilă cu cea a UE. Această etapă, cunoscută sub numele de „screening”, durează în mod normal între unul şi doi ani, însă se estimează o procedură mai rapidă în cazul Ucrainei sau al Republicii Moldova. 

Procesul de aderare, desfășurat sub președinția semestrială a Ungariei 

Cu toate acestea, vor trece câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, până când diferitele capitole de negociere vor fi efectiv deschise.


Şi este puţin probabil ca acestea să fie deschise înainte de sfârşitul acestui an: la 1 iulie, Ungaria, care nu are prea mult entuziasm pentru primirea Ucrainei, preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ce reuneşte miniştrii celor 27 de state membre.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene deschiseseră calea pentru astfel de negocieri de aderare la mijlocul lunii decembrie 2023. Cu toate acestea, Ungaria a amânat până acum deschiderea oficială a negocierilor cu Kievul, considerând că nu sunt întrunite condiţiile.


Măsuri solicitate pentru aderarea la UE

La 7 iunie, Comisia Europeană a considerat că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit acum toate condiţiile prealabile pentru aderare.

Executivul european a cerut Kievului să ia măsuri pentru a combate corupţia şi deţinerea oligarhilor. De asemenea, Comisia a cerut să se acorde o mai mare atenţie minorităţilor, o măsură solicitată insistent de Budapesta din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina.

UE a acordat Ucrainei statutul de ţară candidată în iunie 2022, într-un gest extrem de simbolic, la câteva luni după începutul războiului declanşat de Moscova, precum şi Republicii Moldova vecine.

Deschiderea negocierilor este doar o etapă a unui proces de aderare lung şi anevoios. Ucraina, o ţară cu o populaţie de peste 40 de milioane de locuitori şi o mare putere agricolă, se confruntă cu o serie de provocări pentru a adera la UE, începând cu problema ajutorului financiar.

La rândul său, UE intenţionează să se reformeze pentru a face faţă acestei extinderi şi pentru a-şi îmbunătăţi guvernanţa şi procesul decizional, care este deja adesea complex cu 27 de state membre.

Articol scris de Aurel-Constantin Bîrliba

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UE a votat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Charles Michel: „Un semnal de speranță”

Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina

Un nou model de aderare la UE pentru actualele ţări candidate, propus de Comisia Europeană. Mecanismul decizionat, reformat în favoarea unei „majorități calificate”.

abonare newsletter