Externe

Țările UE au ajuns la un acord pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

„Acord de principiu” al ambasadorilor celor 27 de ţări ale Uniunii Europene pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Uniunea Europeană va începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina la final de iunie|Foto: Володимир Зеленський-Facebook Uniunea Europeană va începe negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina la final de iunie|Foto: Володимир Зеленський-Facebook

 

 


Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe pe 25 iunie, potrivit anunțului făcut de preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

„Ambasadorii şi-au dat acordul de principiu asupra cadrului pentru negocierile de aderare a Ucrainei şi Republicii Moldova. Preşedinţia belgiană va convoca primele conferinţe interguvernamentale pe 25 iunie”, potrivit sursei citate.


Decizia urmează să fie validată oficial în cadrul unei reuniuni ministeriale pe 21 iunie. În Ţările de Jos este necesară aprobarea parlamentului.

CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană a aprobat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a salutat acest pas. „Ne respectăm promisiunile şi vă vom sprijini pe drumul lung spre aderare”, le-a spus el acestor două ţări, pe reţeaua socială X.


Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au deschis calea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova la mijlocul lunii decembrie 2023.

Însă Ungaria a frânat până în prezent deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina, considerând că nu sunt îndeplinite condiţiile.


La rândul său, Comisia Europeană a estimat pe 7 iunie că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

Executivul european îndemnase Kievul să ia măsuri pentru combaterea corupţiei şi a influenţei oligarhilor. De asemenea, Comisia ceruse o mai bună luare în considerare a minorităţilor, măsură solicitată cu insistenţă de Budapesta, din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina.


În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare, într-un gest extrem de simbolic la câteva luni după începerea războiului declanşat de Moscova, precum şi Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI: 
Un nou model de aderare la UE pentru actualele ţări candidate, propus de Comisia Europeană. Mecanismul decizionat, reformat în favoarea unei „majorități calificate”.

Deschiderea negocierilor este un pas într-un proces de aderare lung şi anevoios. O posibilă intrare în UE a Ucrainei, ţară cu peste 40 de milioane de locuitori şi o putere agricolă, ridică dificultăţi, începând cu finanţarea.

UE a acordat Georgiei statutul de candidat în decembrie 2023.

În martie, ea a dat undă verde trecut negocierilor de aderare cu Bosnia. Negocieri au fost deschise şi cu Serbia, Muntenegru, Albania şi Macedonia de Nord

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UE a votat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Charles Michel: „Un semnal de speranță”

Un nou model de aderare la UE pentru actualele ţări candidate, propus de Comisia Europeană. Mecanismul decizionat, reformat în favoarea unei „majorități calificate”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter