Externe

Regele Charles al Marii Britanii, diagnosticat cu cancer. Reacții internaționale de susținere.

Regele Charles al Marii Britanii a fost diagnosticat cu o formă de cancer, a anunţat luni Palatul Buckingham.

Regele Charles al Marii Britanii a fost diagnosticat cu o formă de cancer/Foto: The Royal Family Facebook.com Regele Charles al Marii Britanii a fost diagnosticat cu o formă de cancer/Foto: The Royal Family Facebook.com

 

 


Regele Charles al III-lea are o „formă de cancer”, descoperită în timpul operaţiei de prostată la care a fost supus în urmă cu aproximativ zece zile şi a început un tratament fără să prevadă încetarea activităţilor sale, a indicat Palatul Buckingham.

 


Palatul nu a dat detalii despre forma de cancer, dar o sursă regală a afirmat că nu este vorba de prostată, menţionează Reuters.

„În cursul recentei intervenţii în spital la care a fost supus regele pentru o hipertrofie benignă de prostată, s-a constatat o problemă distinctă” şi „teste ulterioare au identificat o formă de cancer”, se arată în comunicatul care precizează că suveranul „va continua să se ocupe de treburile statului”, notează AFP.


Deși își va întrerupe pentru moment evenimentele publice, Regele își va păstra rolul constituțional de șef al statului.

CITEȘTE ȘI: 
Charles al III-lea, încoronat oficial Rege al Marii Britanii şi Irlandei de Nord . FOTO

Charles, în vârstă de 75 de ani, care a devenit rege în septembrie 2022 după moartea mamei sale Regina Elisabeta, este „pe deplin pozitiv” în ceea ce priveşte tratamentul său şi aşteaptă cu nerăbdare să revină pe deplin la îndatoririle publice cât mai curând posibil, a indicat palatul.


„Majestatea Sa a început astăzi un program de tratamente programate, în cursul cărora a fost sfătuit de medici să-şi amâne sarcinile publice”, a menţionat Palatul Buckingham.

„Pe tot parcursul acestei perioade, Majestatea Sa va continua să se ocupe de afaceri de stat şi documente oficiale, ca de obicei”, notează sursa citată.


Prinţul Harry, fiul cel mic al Regelui Charles, a vorbit cu acesta despre diagnosticul de cancer şi se va deplasa în Marea Britanie în zilele următoare pentru a-l vedea pe tatăl său, a declarat o sursă apropiată prinţului.

Harry locuieşte acum în California împreună cu soţia sa Meghan şi cei doi copii ai lor, după ce cuplul a renunţat la atribuţiile regale în 2020. Anunţarea acestui diagnostic survine la doar câteva zile după ce Regele Charles şi nora sa Kate au părăsit acelaşi spital în care amândoi au urmat tratamente programate. Kate, Prinţesa de Wales şi soţia moştenitorului tronului britanic Prinţul William, a fost spitalizată două săptămâni după o intervenţie chirurgicală în zona abdomenului.

În iunie anul trecut, după ce a devenit rege al Marii Britanii, Charles al III-lea a venit la Viscri, unde a oferit o recepție cu prilejul a 25 de ani de la prima sa vizită în România. 

Mesaje de susținere pentru monarhul britanic 

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak i-a transmis Regelui cele mai bune urări. „Nu mă îndoiesc că va reveni la putere deplină în cel mai scurt timp şi ştiu că întreaga ţară îi doreşte să fie bine”, a scris el pe platforma X.

Și preşedintele american Joe Biden a declarat luni că este „îngrijorat” de regele Charles al III-lea şi că îl va contacta telefonic, precizând, într-o scurtă declaraţie de presă, că a aflat despre diagnosticul de cancer al suveranului britanic

CITEȘTE ȘI: 
Sângele clujean al Regelui Charles al III-lea. Transilvania, locul special din inima regelui Marii Britanii!

Fostul preşedinte Donald Trump, favorit la învestitura republicană, a declarat pe reţeaua sa de socializare Truth Social că regele este „un om minunat”. „Este un om minunat, pe care am ajuns să-l cunosc bine în timpul preşedinţiei mele. Ne rugăm pentru o însănătoşire rapidă şi completă”, a scris fostul lider republican.

Premierul canadian Justin Trudeau a afirmat și el, pe rețeaua de socializare X: 

„La fel ca și canadienii din întreaga țară și oamenii din întreaga lume, mă gândesc la Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, în timp ce urmează tratamentul pentru cancer”. „Îi transmitem cele mai bune urări – și sperăm la o recuperare rapidă și completă”, a adăugat Trudeau, potrivit BBC News. Canada este membră a Commonwealth-ului, iar regele britanic rămâne șeful de stat al acestei țări.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Charles al III-lea, încoronat oficial Rege al Marii Britanii şi Irlandei de Nord . FOTO

Sângele clujean al Regelui Charles al III-lea. Transilvania, locul special din inima regelui Marii Britanii!

Ultimele Stiri
abonare newsletter