Externe

ONU acuză Rusia de crime de război. Moscova ar fi executat pe loc 77 de civili ucraineni

Federația Rusă a fost acuzată în mod oficial de Organizația Naționilor Unite de crime de război. Moscova a efectuat 77 de execuții sumare ale unor deținuți civili ucraineni.

Moscova, acuzată de crime de război/Foto: kremlin.ru Moscova, acuzată de crime de război/Foto: kremlin.ru

 

 


Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU (OHCHR) a consemnat că Rusia a executat pe loc 77 de civili reţinuţi arbitrar în teritoriile ocupate din Ucraina începând din februarie anul trecut, ceea ce constituie „o crimă de război şi o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional”, potrivit AFP, citat de agerpres.ro

 


Numărul real al unor astfel de execuţii ar putea fi mult mai mare, „poate chiar dublu”, potrivit opiniei exprimate de Matilda Bogner, şefa biroului pentru Ucraina al Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU.

Raportul Înaltului Comisariat privind Ucraina, care a fost prezentat marţi la Geneva, vizează perioada 24 februarie 2022, dată la care a început invazia rusă în Ucraina, şi 23 mai 2023. Documentul prezintă dovezi privind peste 900 de arestări arbitrare ale unor civili, inclusiv copii şi bătrâni. În majoritatea cazurilor, răspunzătoare de faptele respective este Federaţia Rusă.


Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU a înregistrat 864 de arestări arbitrare efectuate de militarii ruşi, de forţele de ordine şi de autorităţile penitenciare, care au comis şi „acte de tortură şi rele tratamente generalizate împotriva deţinuţilor civili”.

Şi autorităţile ucrainene, în special Serviciul de Securitate, se fac vinovate de astfel de abuzuri, în general împotriva unor suspecţi de infracţiuni legate de război. Multe din cele 75 de arestări arbitrare dovedite au fost urmate şi de dispariţia celor reţinuţi, iar mai bine de jumătate din suspecţi au fost maltrataţi sau chiar torturaţi de forţele de securitate în timpul interogatoriilor, în general imediat după arestare, arată raportul citat.


Autorităţile ruse nu au permis accesul în locurile solicitate de Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU pentru desfășurarea raporturlui. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Prima apariție publică a lui Putin, după revolta mercenarilor Wagner

abonare newsletter