Externe

Zelenski pare să confirme că Ucraina a pierdut orașul Bahmut. Putin spune că îi va premia pe militarii ruși și pe mercenarii grupului Wagner

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a părut să confirme duminică, din Japonia, pierderea oraşului Bahmut în faţa trupelor ruse, când a fost întrebat înaintea unei întâlniri cu Joe Biden dacă localitatea se mai află sub controlul Kievului.

Bahmut. Foto Pixabay Bahmut. Foto Pixabay

 

„Cred că nu”, a afirmat preşedintele ucrainean. „Astăzi, Bahmut nu este decât în inimile noastre”, a adăugat el.


Rusia a anunţat sâmbătă că a cucerit integral oraşul devastat din estul Ucrainei, ceea ce ar marca sfârşitul celei mai lungi şi sângeroase bătălii din războiul de 15 luni.

„Este o tragedie. Nu mai este nimic în acest loc”, le-a mai spus Zelenski jurnaliştilor.


Atacul asupra oraşului în mare parte distrus a fost condus de trupele de mercenari ale Grupului Wagner, al cărui lider Evgheni Prigojin a anunţat anterior în cursul zilei că trupele sale i-au alungat în cele din urmă pe ucraineni din ultimul punct de rezistenţă din oraş.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a felicitat duminică pe militarii ruşi şi pe mercenarii din grupul Wagner pentru „eliberarea” oraşului Bahmut, pe care îl identifică cu numele său din perioada sovietică, Artiomovsk, relatează Reuters.


Într-un comunicat publicat pe site-ul Kremlinului, Putin afirmă că lupta - cea mai lungă din războiul de 15 luni - s-a încheiat cu victoria Rusiei şi că toţi cei care au excelat în tabăra rusă vor fi recompensaţi de stat.

„Şeful statului a felicitat grupurile de asalt ale Wagner, precum şi membrii unităţilor Forţelor Armate Ruse care le-au furnizat sprijinul necesar şi acoperire pe flancuri, pentru încheierea operaţiunii de eliberare a Artiomovks", se menţionează în comunicat.


„Toţi cei care s-a distins vor fi premiaţi de stat", se mai menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean, despre care presa internaţională a scris că a părut să confirme pierderea Bahmut la summitul G7 de la Hiroshima, a retractat duminică prin purtătorul său de cuvânt.


„Întrebarea jurnalistului: ruşii susţin că au cucerit Bahmut”, a scris Serhii Nikiforov pe Facebook. „Răspunsul preşedintelui: Cred că nu”.

„În acest mod, preşedintele a negat cucerirea Bahmut”, a adăugat Nikiforov în ucraineană.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ucraina continuă rezistența în zona orașului Bahmut

Ucraina cere boicotarea competițiilor de scrimă după admiterea rușilor și belarușilor

Emil Boc, semnal de alarmă: Regiunile izolate de continentul european, afectate din cauza războiului din Ucraina

abonare newsletter