Externe

Erdogan rămâne președintele Turciei. „Sultanul” și-a proclamat victoria

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a revendicat duminică după-amiază victoria, în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Erdogan rămâne președintele Turciei. FOTO: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan Erdogan rămâne președintele Turciei. FOTO: Facebook/ Recep Tayyip Erdogan

 

 


Numărarea voturilor continuă duminică în Turcia, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Președintele în funcție, Recep Tayyip Erdogan, și-a proclamat victoria, întrucât rezultatele parţiale comunicate de agenţia oficială Anadolu îl dau ca sigur câştigător, transmit agenţiile AFP şi EFE.

 


Conform acestor rezultate, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar adversarul său Kemal Kiliçdaroglu 47,9%.

„Naţiunea noastră ne-a încredinţat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani”, a spus Erdogan, vorbind în faţa simpatizanţilor săi pe plafonul unui autobuz în faţa reşedinţei sale din Istanbul spre care se îndreaptă o mulţime entuziastă. „Ne vom respecta promisiunile făcute poporului”, a asigurat el, remarcând totodată că „aceste alegeri au demonstrat că nimeni nu poate ataca realizările acestei ţări”.


Emirul Quatarului, Orban și Putin, printre primii care l-au felicitat pe Erdogan

Emirul Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, nu a mai aşteptat anunţarea rezultatelor finale şi l-a felicitat deja pe Recep Tayyip Erdogan pentru câştigarea alegerilor.

Viktor Orban s-a numărat de asemenea printre primii lideri care l-au felicită pe Erdogan pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale, deşi încă nu au fost anunţate rezultatele oficiale, relatează agenţia DPA. Într-un mesaj pe Twitter, premierul ungar a salutat „victoria electorală incontestabilă” a lui Erdogan.


Între timp, un mesaj de felicitare a venit şi din partea premierului libian, Abdul Hamid Dbeibeh.

Ulterior, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat pe Erdogan, căruia i-a transmis că victoria sa este „o dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru politica sa externă independentă”, potrivit Al Jazeera. El a mai spus că este apreciată contribuția personală a lui Erdogan la consolidarea relațiilor amicale ruso-turce.


Erdogan: Partidul lui Kiliçdaroglu, „infiltrat de mişcarea LGBTI”

Erdogan a mai subliniat că aceste alegeri, precum şi legislativele desfăşurate pe 14 mai odată cu primul tur al prezidenţialelor şi în urma cărora partidul său Justiţie şi Dezvoltare (AKP) şi-a păstrat majoritatea, deşi a pierdut mandate, constituie un dublu eşec pentru CHP, formaţiunea social-democrată a opozantului Kiliçdaroglu.

Liderul turc a mai acuzat partidul CHP şi formaţiunile aliate acestuia că sunt „infiltrate de mişcarea LGBTI”, dat fiind că au insistat asupra drepturilor persoanelor gay pentru a se conforma astfel ideilor progresiste occidentale. „Pentru noi familia este sfântă”, a subliniat Erdogan.

Deşi confruntat cu un context nefavorabil dat de inflaţia galopantă, cutremurul din februarie soldat cu peste 50.000 de morţi şi relaţiile tensionate cu Occidentul, care dorea o victorie a lui Kiliçdaroglu, plus erodarea sa la putere, Erdogan şi-a păstrat totuşi un nivel suficient de popularitate care îi permite acum obţinerea unui al treilea mandat prezidenţial.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Alegeri Turcia. Rezultate parțiale, după numărarea a 94% din voturi: Erdogan conduce cursa electorală cu 52,43% din voturi

abonare newsletter