Externe

Alegeri Turcia. Rezultate parțiale, după numărarea a 94% din voturi: Erdogan conduce cursa electorală cu 52,43% din voturi

Președintele turc în exercițiu, Recep Tayyip Erdogan, a obținut 52,43% din voturi în urma celui de-al doilea scrutin electoral, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a 94,1% din voturi.

FOTO: Facebook/ Recep Tayyip Erdoğan FOTO: Facebook/ Recep Tayyip Erdoğan

 

 


Contracandidatul său, Kemal Kılıçdaroğlu, a înregistrat 47,57% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale disponibile. 

 


Prezența la vot a fost de 84,7%.

Primul tur al alegerilor prezidențiale din Turcia a avut loc pe 14 mai.


În primul tur, actualul președinte Recep Erdogan a obținut 49,5% din voturile alegătorilor (27 milioane de voturi), iar Kilicdaroglu a obținut 44,9% din opțiunile electoratului (24,5 milioane voturi).

Pe locul trei, cu un scor de 5,17% din voturi, a terminat candidatul din blocul partidului Alianța ATA Sinan Ogan. El le-a cerut susținătorilor săi să voteze pentru Erdogan în turul doi.


Înaintea primului scrutin al alegerilor prezidențiale sondajele de opinie și analizele politice prezentau informații potrivit cărora președintele Erdogan ar putea fi învins din cauza managementului dezastruos al economiei turce și a răspunsului slab la cutremurele din februarie 2023 care au devastat Turcia. Însă aproape jumătate dintre alegători l-au susținut. 

Tayyip Recep Erdogan (70 ani), aflat de două decenii la conducere, vrea să obțină președinția Turciei pentru următorii 5 ani. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Soarta alegerilor din Turcia va fi decisă în turul doi. Niciun candidat nu a obținut majoritatea în primul tur

Turcia își alege președintele. Recep Erdogan VS. Kemal Kilicdaroglu

Alegeri în Turcia: Președintele Erdogan conduce cursa electorală, după numărarea a peste 50% din voturi

Ultimele Stiri
abonare newsletter