Externe

Soarta alegerilor din Turcia va fi decisă în turul doi. Niciun candidat nu a obținut majoritatea în primul tur

Președintele în funcție, Recep Erdogan și principalul său contracandidat, Kemal Kiliçdaroglu, se vor duela în turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia.

Soarta alegerilor din Turcia va fi decisă în turul doi. FOTO: Facebook/ Recep Tayyip Erdoğan Soarta alegerilor din Turcia va fi decisă în turul doi. FOTO: Facebook/ Recep Tayyip Erdoğan

 

 


Alegerile pentru scaunul de președinte al Turciei ar urma să aibă un deznodământ abia în turul doi de alegeri, care ar urma să aibă loc în 28 mai. Se pare că voturile exprimate în primul tur nu garantează majoritate de voturi pentru vreunuia dintre candidați, așadar rezultatele celui de-al doilea tur vor da viitorul președinte al Turciei.

 


 Kemal Kiliçdaroglu promite victoria

Candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Turcia, Kemal Kiliçdaroglu, a promis luni victoria taberei sale în turul al doilea al scrutinului (28 mai), perspectivă care pare să se concretizeze în acest moment, transmite AFP.

„Dacă naţiunea noastră cere un al doilea tur, acceptăm cu plăcere. Şi vom câştiga absolut acest al doilea tur”, a declarat candidatul opoziţiei în miezul nopţii, la Ankara, înconjurat de reprezentanţi ai celor şase partide din coaliţia sa.


Preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că este „în mod clar în frunte” la alegerile prezidenţiale, dar a spus că este gata să respecte un al doilea tur dacă va fi necesar, transmite AFP.

„Chiar dacă rezultatele nu sunt încă publicate, clar suntem în frunte”, a afirmat Erdogan în faţa unei mulţimi de suporteri adunaţi în miezul nopţii (02:30 ora locală, 23:30 GMT) la Ankara. „Respectăm aceste alegeri şi vom respecta următoarele alegeri”, a asigurat el.


Candidatul alianţei de opoziţie la alegerile prezidenţiale din Turcia, un anti-Recep Tayyip Erdogan care visează să fie salvatorul unei democraţii afectate de 20 de ani de putere necontestată, Kemal Kiliçdaroglu ar urma să îl determine pe şeful statului să participe la un al doilea tur de scrutin pentru prima oară de când se află în fruntea ţării, transmite luni AFP.

În seara primului tur, nici liderul Partidului Popular Republican (CHP, social-democrat), în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie, nici Erdogan nu păreau capabili să fi obţinut majoritatea voturilor. Primarul capitalei Ankara, Mansur Yavas, din echipa de campanie a opoziţiei, a estimat drept „foarte probabil” un scrutin final al alegerilor prezidenţiale din Turcia, informează dpa. Mansur Yavas a făcut această declaraţie la câteva minute după ce procentajului preşedintelui în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a scăzut sub 50%, pragul necesar pentru a câştiga.


Erdogan, sub 50% după numărarea a 90% din voturi 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, dat pe primul loc de presa oficială duminică seara, a scăzut sub 50% după numărarea a aproape tuturor buletinelor de vot, potrivit agenţiei de stat Anadolu, transmite AFP.

La ora locală 23:00 (20:00 GMT), şeful statului obţinuse 49,94% din voturi după numărarea a aproximativ 90% din buletinele de vot, deschizând perspectiva unui al doilea tur de scrutin, pe 28 mai.

Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, notează Reuters. Aproximativ 61 de milioane de oameni din Turcia au fost chemaţi la vot să aleagă un preşedinte şi un nou parlament. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

FOTO: Facebook/ Recep Tayyip Erdoğan

CITEȘTE ȘI:

Alegeri în Turcia: Președintele Erdogan conduce cursa electorală, după numărarea a peste 50% din voturi

Ultimele Stiri
abonare newsletter