Externe

Volodimir Zelenski a obținut în Marea Britanie angajamente privind livrări de rachete antiaeriene

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a obținut în Marea Britanie angajamente livrări de rachete antiaeriene.

Volodimir Zelenski alături de trupele ucrainene /FOTO: depositphotos.com Volodimir Zelenski alături de trupele ucrainene /FOTO: depositphotos.com

 

 


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a obţinut luni, în Marea Britanie, angajamente privind o apropiată livrare de rachete antiaeriene şi drone de atac, declarându-se totodată „optimist” şi privind furnizarea avioanelor de luptă pe care le cere de la occidentali în faţa invaziei ruse, conform agerpres.ro. În paralel, la Moscova, Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a doborât o rachetă cu rază lungă Storm Shadow, proaspăt livrată Ucrainei de Londra.



„Vrem să creăm o coaliţie pentru avioane şi sunt optimist în legătură cu acest subiect, am vorbit şi cred că se va întâmpla foarte curând”, a declarat Zelenski presei la finalul unei întrevederi cu premierul britanic Rishi Sunak.

Marea Britanie va juca „un rol cheie în această coaliţie de ţări care vor furniza acest sprijin" Ucrainei, a spus la rândul său Sunak, adăugând că formarea de piloţi ucraineni va începe „relativ curând".

Liderul ucrainean cere de mai multe luni aliaţilor săi occidentali să-i trimită avioane de luptă care să-i permită armatei ucrainene să lovească în profunzime trupele ruse, fără ca acest lucru să constituie totuşi o soluţie miraculoasă a conflictului, notează AFP.

„Este o perioadă dificilă", a mai subliniat luni Zelenski, asigurând că sunt în „pregătire" acţiuni în teren, dar fără a evoca un calendar; a reiterat doar că Ucraina „are nevoie de mai mult timp".

Premierul britanic a anunţat încă dinaintea întâlnirii cu liderul ucrainean că Marea Britanie va livra Ucrainei „sute de rachete antiaeriene” şi „sute de drone de atac" cu rază de acţiune de peste 200 kilometri, ce urmează să fie furnizate "în cursul următoarelor luni", potrivit unui comunicat Downing Street.

Acestea se vor adăuga rachetelor de croazieră cu rază lungă Storm Shadow pe care Londra a anunţat săptămâna trecută că le-a livrat Kievului, devenind prima ţară care îi trimite acest tip de armament.

La Moscova, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konaşenkov, a anunţat în paralel luni că în ultimele 24 de ore „sistemele de apărare aeriană au interceptat şapte rachete antiradar HARM, o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow şi zece lansatoare de rachete multiple HIMARS”.

Într-o conferinţă de presă mai devreme luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat că noile livrări de arme britanice către Ucraina vor provoca „şi mai multă distrugere”.

„Marea Britanie aspiră să se plaseze în fruntea ţărilor care continuă să inunde Ucraina cu arme”, a spus el, apreciind că aceste livrări nu vor avea „niciun impact semnificativ asupra derulării” conflictului, dar „vor provoca şi mai multe distrugeri”.


FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Un jurnalist a fost ucis în Ucraina, după un atac cu rachete: „Moartea lui este o reamintire groaznică a pericolelor cu care se confruntă jurnaliştii”

Moldova se retrage din Comunitatea Statelor Independente, coordonate de Rusia. „Aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane”

Ultimele Stiri
abonare newsletter