Externe

Kremlinul declară că unul dintre obiectivele sale în Ucraina este să împiedice aderarea la NATO

Unul dintre obiectivele campaniei militare a Rusiei în Ucraina este de a împiedica aderarea ţării la NATO, a declarat Kremlinul, într-un comentariu legat de vizita de joi la Kiev a secretarului general al NATO.

Dmitry Peskov, Purtătorul de cuvânt al Kremlinului/ Foto: captură ecran YouTube PBS NewsHour Dmitry Peskov, Purtătorul de cuvânt al Kremlinului/ Foto: captură ecran YouTube PBS NewsHour

 

 


Unul dintre obiectivele campaniei militare a Rusiei în Ucraina este de a împiedica aderarea ţării la NATO, a declarat Kremlinul, într-un comentariu legat de vizita de joi la Kiev a secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit EFE.

 


„În caz contrar, aceasta ar reprezenta o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, telefonică.

Secretarul general al NATO, vizită surpriză în Kiev

Secretarul general al NATO s-a deplasat joi la Kiev în prima sa vizită după invazia pe scară largă declanşată de Rusia la 24 februarie 2022, arătând sprijinul Alianţei Nord-Atlantice pentru Ucraina în timp ce aceasta se pregăteşte de lansarea unei contraofensive. Stoltenberg a depus o coroană de flori în onoarea soldaţilor ucraineni căzuţi pe câmpul de luptă în estul ţării şi a trecut în revistă captura de vehicule blindate ruseşti amplasată în Piaţa Sf.Mihail din centrul Kievului, conform Reuters.


Liderii ucraineni şi oficialii NATO nu au făcut niciun anunţ imediat cu privire la această călătorie. Vizitele oficialilor străini în timp de război sunt adeseori învăluite în secret, dar liderii de rang înalt care vizitează Kievul se întâlnesc de regulă cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Stoltenberg şi-a început această vizită neanunţată într-un moment crucial al invaziei ruse lansate acum aproape 14 luni, care a ucis mii de oameni, a dezrădăcinat milioane de persoane, a distrus oraşe şi a devastat economia ucraineană. După ce a rezistat unei ofensive ruse de iarnă şi de primăvară, care nu a făcut decât mici progrese în est, Ucraina speră acum să recupereze terenurile din sud şi est printr-o contraofensivă în următoarele săptămâni sau luni.


După ce a adus un omagiu soldaţilor ucraineni, secretarul general al NATO s-a urcat într-o maşină şi a plecat, a remarcat un fotoreporter Reuters.

„Secretarul general al NATO se află în Ucraina. Vom furniza mai multe informaţii cât mai curând posibil”, au declarat pentru EFE surse aliate, fără a oferi mai multe detalii despre agenda vizitei politicianului norvegian în Ucraina.


NATO a subliniat în numeroase ocazii că, la nivel de organizaţie, nu se află în război cu Rusia, în pofida asistenţei concrete şi a sprijinului material neletal pe care îl oferă, inclusiv combustibil, provizii medicale, sisteme mobile de sateliţi şi poduri de pontoane. Statele sale membre au trimis însă arme, dar nu şi trupe de luptă. Kievul a cerut în repetate rânduri aliaţilor săi mai multe arme. Până acum, Stoltenberg nu a călătorit în Ucraina, deşi lideri ai statelor membre ale Alianţei au vizitat Kievul în mai multe rânduri.

Ucraina a solicitat oficial să adere la Alianţă în septembrie trecut, după ce Rusia a anexat patru regiuni ucrainene pe care trupele sale le-au ocupat parţial, şi aspiră să obţină o foaie de parcurs de la liderii aliaţi la summitul Organizaţiei de la Vilnius, preconizat pentru luna iulie. Întrebat joi despre perspectivele Kievului de a adera la NATO, Kremlinul s-a limitat să spună că nu are nicio evaluare în acest sens.

Moscova consideră NATO drept un bloc militar ostil, hotărât să intervină în ceea ce consideră a fi sfera sa de influenţă. Ucraina şi-a obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică condusă de Moscova în 1991.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Artificiile și petardele au fost interzise în Ucraina pentru a nu traumatiza victimele războiului: „În sfârşit”

Kremlinul se declară îngrijorat de situația din Transnistria: „Evident, face obiectul unei atenţii speciale din partea noastră”

Ultimele Stiri
abonare newsletter