Externe

Kremlinul se declară îngrijorat de situația din Transnistria: „Evident, face obiectul unei atenţii speciale din partea noastră”

Kremlinul s-a declarat luni îngrijorat de starea de lucruri din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, unde Moscova susţine că forţe externe agită situaţia.

Dmitry Peskov, Purtătorul de cuvânt al Kremlinului/ Foto: captură ecran YouTube PBS NewsHour Dmitry Peskov, Purtătorul de cuvânt al Kremlinului/ Foto: captură ecran YouTube PBS NewsHour

 

 


Kremlinul s-a declarat luni îngrijorat de starea de lucruri din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, unde Moscova susţine că forţe externe agită situaţia, transmite Reuters.

 


Săptămâna trecută, Moscova a transmis Occidentului că va percepe orice acţiuni care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistria drept un atac asupra Rusiei, avertisment care a survenit pe fondul sporirii îngrijorărilor în Republica Moldova cu privire la o posibilă ameninţare rusă.

CITEȘTE ȘI:
Nouă ani de la anexarea Crimeei. Zelenski: „Vom readuce steagul ucrainean în toate colţurile țării”
Moscova acuză NATO că participă la conflictul din Ucraina furnizând arme

Preşedintele proeuropean al Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat în această lună Moscova că pune la cale o lovitură de stat, lucru negat de Rusia.


„Evident, situaţia din Transnistria face obiectul unei atenţii speciale din partea noastră şi este motiv de îngrijorare. Situaţia este tulbure, este provocată, provocată din afară. Dar ştim că oponenţii noştri din cadrul regimului ucrainean, a regimului de la Kiev, precum şi cei din ţările europene sunt capabili de diferite tipuri de provocare”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat afirmaţia Moscovei cum că Kievul vrea să preia controlul asupra regiunii transnistrene, în timp ce Republica Moldova a declarat că nu există urmă de adevăr în aceste acuzaţii, aminteşte Reuters.


Pe de altă parte, potrivit Radio Chişinău, aşa-zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a apreciat că situaţia din regiune este „tensionată” din cauza panicii şi a menţionat că în cazul unui pericol real, va anunţa personal şi imediat populaţia despre acest lucru.

Krasnoselski a îndemnat populaţia la calm

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei telefonice săptămânale cu şefii autorităţilor de stat şi administraţie din regiune, transmite presa din stânga Nistrului.

Radio Chişinău aminteşte că Rusia a acuzat vineri Ucraina că masează trupe în apropierea regiunii transnistrene şi a afirmat că va răspunde oricărei „provocări” militare ucrainene în această zonă.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Moscova acuză Ucraina că masează trupe la granița Transnistriei. „Orice acțiune care amenință securitatea lor, considerată un atac asupra Federaţiei Ruse”

Maia Sandu denunță o potențială destabilizare politică în Moldova, orchestrată de Rusia

abonare newsletter