Externe

Comisia Europeană dă în judecată Slovacia pentru discriminarea copiilor romi: „Statul membru al UE cu cel mai ridicat nivel de segregare”

Comisia Europeană a anunţat miercuri începerea unei acţiuni în justiţie împotriva Slovaciei în legătură cu eşecul acesteia de a lua măsuri împotriva segregării copiilor romi în şcoli.

Comisia Europeană a anunţat miercuri începerea unei acţiuni în justiţie împotriva Slovaciei în legătură cu eşecul acesteia de a lua măsuri împotriva segregării copiilor romi în şcoli/ Foto: pixabay.com Comisia Europeană a anunţat miercuri începerea unei acţiuni în justiţie împotriva Slovaciei în legătură cu eşecul acesteia de a lua măsuri împotriva segregării copiilor romi în şcoli/ Foto: pixabay.com

 

 


Copii din minoritatea etnică romă „sunt plasaţi frecvent în şcoli speciale pentru copii cu dizabilităţi mintale uşoare”, se arată într-un comunicat de presă.

 


Copiii romi din sistemul de învăţământ mainstream sunt de multe ori segregaţi în şcoli sau clase separate, se adaugă în comunicat.

Comisia argumentează că aceste practici încalcă legislaţia UE, care „interzice strict discriminarea pe criterii de origine etnică în domeniile cheie ale vieţii, inclusiv educaţia”.


CE a mai ridicat această problemă cu Bratislava în 2015, dar eforturile de reformă asumate de guvernul slovac au dus la rezultate insuficiente, atenţionează comunicatul. În 2021, un total de 65% de elevi romi cu vârsta între 6 şi 15 ani au frecventat şcoli unde toţi sau majoritatea elevilor erau tot romi, adică o nouă creştere faţă de situaţia din 2016.

„Acest lucru face din Slovacia statul membru al UE cu cel mai ridicat nivel de segregare a romilor în învăţământ”, mai notează Comisia.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

8 aprilie, Ziua Internațională a romilor. În 1971 au fost adoptate simbolurile etniei rome

Un cuplu suedez ajută un cuplu de cerşetori români de etnie romă să-şi cumpere casă

Ultimele Stiri
abonare newsletter