Externe

Președintele Chinei, Xi Jinping a sosit la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin

Președintele chinez Xi Jinping a sosit luni în capitala Rusiei pentru a se întâlni cu Vladimir Putin

Xi Jinping în vizită la Moscova /FOTO: captură ecran Sky News - Youtube Xi Jinping în vizită la Moscova /FOTO: captură ecran Sky News - Youtube

 

 


Luni, președintele Chinei, Xi Jinping, a sosit la Moscova într-o vizită oficială de stat la președintele Rusiei, Vladimir Putin. Conform agenției de știri ruse TASS, Xi Jinping a aterizat pe aeroportul Vnukovo în jurul orei 12, ora României, unde a fost întâmpinat de vicepremierul rus Dmitri Cernicenko.

 


Cei doi lideri au ascultat apoi imnurile Rusiei și Chinei, interpretate de o orchestră militară, în fața unei gărzi de onoare. Potrivit BBC, președintele chinez a luat prânzul cu omologul său rus, urmând ca după-amiaza să aibă o întâlnire informală între patru ochi.

Discuțiile oficiale cu delegațiile sunt planificate pentru marți, 21 martie. Aceasta este prima vizită a liderului chinez la vecinul său după aproape patru ani.
 


Xi Jinping, încrezător în relațiile cu Moscova

Preşedintele chinez Xi Jinping a spus că este încrezător că vizita sa în Rusia va da un „nou impuls” relaţiilor cu Moscova, după ce a coborât din avion, pe aeroport, în capitala rusă, relatează AFP.

„Sunt convins că această vizită va fi fructuoasă şi că va da un nou impuls dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor sino-ruse”, a declarat liderul chinez, citat de agenţiile ruse de presă, calificând Beijingul şi Moscova drept „buni vecin” şi "parteneri fiabili".

În opinia sa, China „este pregătită să rămână ferm alături de Rusia” în favoarea unui „adevărat multilateralism” şi a unei „multipolarităţi în lume”.

Pentru prima sa vizită în Rusia de după 2019, Xi Jinping a fost întâmpinat luni pe pista Aeroportului Vnukovo din Moscova de vicepremierul Dmitri Cernicenko, după care cei doi oficiali au ascultat imnurile Rusiei şi Chinei, interpretate de o orchestră militară, în faţa unei gărzi de onoare.

Cu ocazia acestei vizite oficiale de trei zile, Xi Jinping va discuta luni, în cadrul unei întâlniri informale, cu omologul său rus Vladimir Putin, înainte unor negocieri oficiale programate pentru marţi.

Cei doi lideri vor vorbi în special despre planul propus luna trecută de Beijing pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, văzut cu scepticism de Occident, dar despre care Kievul a spus că este pregătit să îl discute.

 

Vladimir Putin, pregătit să discute despre planul de pace propus de Beijing 

Vladimir Putin a spus că este pregătit să discute despre planul de pace propus de omologul său de la Beijing.

„Suntem mereu deschişi pentru un proces de negocieri. Indubitabil, noi vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre iniţiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect'', a declarat Putin în timpul acestei întâlniri informale al cărei început a fost transmis de televiziunea publică rusă.

De partea sa, liderul chinez i-a transmis lui Vladimir Putin că este ''convins'' că acesta se bucură de sprijinul poporului rus înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024.

Adresându-se prin intermediul unui interpret, Xi Jinping i-a mulţumit liderului de la Kremlin pentru susţinerea oferită Chinei şi a subliniat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova trebuie să fie apropiate.

„Suntem parteneri într-o cooperare strategică globală. Acest statut face necesară existenţa unor relaţii strânse între ţările noastre'', a spus şeful statului chinez în debutul întâlnirii cu liderul rus.

Xi Jinping este primul lider extern care se întâlneşte cu Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin, ca urmare a deportării a mii de copii ucraineni în Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Referitor la acest aspect, diplomaţia chineză a cerut luni CPI, al cărei sediu se află la Haga, să evite orice ''politizare'' şi să respecte imunitatea şefilor de stat.



Părerile Vestului

Luni, Kievul i-a solicitat Chinei să-şi „folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului de agresiune” din Ucraina. Propunerea chineză conţine însă doar declaraţii generale şi nu include niciun detaliu concret despre modul de încheiere a conflictului soldat până acum cu zeci de mii de morţi şi strămutarea a milioane de persoane.

Washingtonul şi aliaţii lor occidentali sunt sceptici în legătură cu motivaţiile Chinei, remarcând faptul că până acum Beijingul a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea Ucrainei. După ce surse americane au afirmat că forţele ruse utilizează şi muniţii chinezeşti, China a replicat că SUA sunt cele care trimit arme pe câmpul de luptă din Ucraina.

În ceea ce o priveşte, Londra şi-a exprimat luni speranţa că Xi Jinping va face presiuni asupra lui Vladimir Putin pentru „a pune capăt atrocităţilor” din Ucraina.

Potrivit cotidianului american Wall Street Journal, după revenirea în ţară preşedintele chinez ar putea avea o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

În timpul vizitei de trei zile în Rusia, preşedinţii rus şi chinez vor semna mai multe acorduri, în special cu privire la cooperarea bilaterală până în 2030.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Ucraina continuă rezistența în zona orașului Bahmut

FOTO. Proteste la Moscova în faţa ambasadelor ţărilor „neprietenoase”: „Crimeea cu Rusia pentru totdeauna”

abonare newsletter