Externe

Rușii sunt pregătiți să se retragă din regiunea Herson, susține Kievul

Forțele rusești sunt sunt pregătite să se retragă din restul regiunii Herson pe care o mai ocupă conform Kievului.

Soldat ucrainean /FOTO: depositphotos.ro Soldat ucrainean /FOTO: depositphotos.ro

 

 


Reprezentanţii instalaţi de Moscova în regiunea ucraineană sudică Herson se pregătesc să părăsească teritoriile pe care încă le ocupă, în ceea ce pare a fi un început de retragere, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operativ Sud al forţelor de apărare ucrainene, Natalia Humenik, citată de agenţia de presă EFE.



În declaraţii făcute la postul de televiziune ucrainean Kanal 24, preluate de The Kyiv Independent, Humeniuk a adăugat că aceşti reprezentanţi părăsesc zona "luând cu ei toată documentaţia şi lucrurile pe care le-au jefuit" în timpul ocupaţiei.

Herson este una din cele patru regiuni ucrainene, alături de Zaporojie (sud), Lugansk şi Doneţk (est), pe care Rusia le-a anexat în mod unilateral în septembrie anul trecut, fără să fi obţinut controlul total asupra acestui teritoriu.

În cazul Hersonului, armata ucraineană a reuşit să recupereze controlul asupra capitalei omonime a regiunii şi a altor zone adiacente în noiembrie, în timp ce ruşii şi-au retras forţele pe malul estic al fluviului Nipru, care împarte regiunea în două, şi de unde au continuat să-i atace pe ucraineni.

„Este un semnal că se pregăteşte un alt «gest de bunăvoinţă» din partea ruşilor”, a spus Humeniuk pe un ton sarcastic, folosind o expresie utilizată de Moscova pentru a-şi justifica retragerea trupele sale, forţate să părăsească zona din jurul Kievului şi alte regiuni ucrainene ocupate anterior.

Oficialitatea militară ucraineană nu a oferit mai multe detalii cu privire la motivele acestei posibile retrageri a forţelor ruse din Herson, informaţie ce nu a putut fi confirmată de EFE dintr-o sursă independentă.

Armata rusă, potrivit Nataliei Humeniuk, foloseşte populaţia civilă care trăieşte pe coasta Mării Negre în această regiune, vecină cu Mikolaiv (Nikolaev), pe post de 'scuturi umane'.

'Îşi plasează poziţiile de tragere, inclusiv MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă), chiar în curţile oamenilor. Aceasta face dificil răspunsul nostru, dar nu este în totalitate imposibil', a declarat Humeniuk.

Presupusa retragere a forţelor ruse din zonă coincide cu intensificarea ofensivei ruse pe frontul din regiunea Doneţk (est), unde ambele părţi îşi concentrează eforturile asupra controlului oraşului Bahmut, care s-a transformat într-un simbol geostrategic atât pentru ruşi, cât şi pentru ucraineni.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Sursă foto: depositphotos.ro

CITEȘTE ȘI:

Petiție în Ucraina pentru schimbarea numelui Rusiei. Moscova a „luat foc”

Emil Boc, semnal de alarmă: Regiunile izolate de continentul european, afectate din cauza războiului din Ucraina

Ultimele Stiri
abonare newsletter