Externe

Atac masiv cu rachete hipersonice și drone asupra Ucrainei. Zelenski: „Ocupanţii nu pot decât să terorizeze civilii”

81 de rachete rusești au lovit orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev şi nouă regiuni din centrul, sudul şi vestul ţării.

81 de rachete rusești au lovit orașe din Ucraina, inclusiv capitala Kiev şi nouă regiuni din centrul, sudul şi vestul ţării/ Foto: @V_Zelenskiy_official - Telegram

 

 


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat joi noul val de atacuri ruseşti şi a declarat că Moscova „nu va evita responsabilitatea”, denunţând totodată „tacticile mizerabile” ale acesteia prin astfel de lovituri, transmit Reuters şi AFP.

 


„Inamicul a lansat 81 de rachete într-o nouă încercare de a-i intimida pe ucraineni, utilizându-şi din nou tacticile mizerabile”, a afirmat preşedintele ucrainean pe Telegram. Atacurile au vizat Kievul şi nouă regiuni din centrul, sudul şi vestul ţării, a adăugat el, specificând că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 34 din cele 81 de rachete lansate de Moscova.

„Ocupanţii nu pot decât să terorizeze civilii”

A fost vizată infrastructura critică şi clădiri rezidenţiale în atacul masiv cu rachete din noaptea de miercuri spre joi, a indicat Zelenski într-o declaraţie postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram.


„Ocupanţii nu pot decât să terorizeze civilii. Asta e tot ce pot face. Dar nu-i va ajuta. Ei nu vor evita responsabilitatea pentru tot ceea ce au făcut”, a declarat Zelenski.

Din octombrie trecut, după mai multe eşecuri militare, Rusia bombardează cu regularitate cu rachete şi drone instalaţiile energetice-cheie ale Ucrainei, aruncând milioane de oameni în întuneric şi frig.


În decursul câtorva săptămâni aceste lovituri s-au redus la număr, dar joi, în zorii zilei, autorităţile ucrainene au semnalat explozii în zece regiuni, în est, în sud şi vest, precum şi la Kiev. Sirenele de alarmă aeriană a răsunat aproape întreagă noapte de miercuri spre joi de-a lungul Ucrainei, transmit media ucrainene.

CITEȘTE ȘI:
30 de ţări s-au alăturat coaliţiei care susţine crearea unui tribunal special împotriva Rusiei
Rusia se declară deschisă negocierilor de pace cu Ucraina, dar cu o condiție: „Rusia nu va putea niciodată să facă vreun compromis”

Conform celui mai recent bilanţ, în regiunea Lvov (Lviv, vest), cel puţin cinci persoane au fost ucise în urma unui atac cu 'rachete', a anunţat guvernatorul regional, Maksim Koziţki, care a lăsat să se înţeleagă că numărul victimelor ar putea să crească pe măsură ce salvatorii înlătură dărâmăturile. O rachetă a lovit o zonă rezidenţială, provocând un incendiu, care a distrus trei imobile, trei maşini şi mai multe anexe, conform Unian.


Guvernatorul regiunii Dnipro (centru-est) a declarat că un bărbat de 34 de ani a fost ucis, iar o femeie de 28 de ani şi un tânăr de 19 ani au fost răniţi. 

Orașul Harkov, fără curent, apă și căldură

Primarul din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Igor Terehov, a anunţat că întreg oraşul a rămas fără electricitate, apă şi agent termic.

La Herson, în sud, trei persoane au fost ucise într-un bombardament rusesc, a indicat şeful administraţiei prezidenţi ale de la Kiev, Andrii Iermak, într-o postare pe Telegram

„Teroriştii ruşi au bombardat din nou Hersonul în această dimineaţă, lovind în special o staţie de transport în comun”, a indicat Iermak, adăugând că 'trei persoane au fost ucise', potrivit AFP.

Centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), ocupată de trupele ruse din martie 2022, a fost deconectată joi de la reţeaua electrică ucraineană în urma unei lovituri ruseşti, a declarat operatorul ucrainean Energoatom.

„Atacurile cu rachete” ruseşti au avariat ultima linie ce o conecta la reţeaua electrică ucraineană, fiind pornite generatoarele diesel de urgenţă pentru a asigura o alimentare minimă cu energie electrică a uzinei. Însă operatorul a avertizat asupra riscului de producere a unui accident nuclear în cazul în care alimentarea externă a centralei nu va fi restabilită.

Armata ucraineană a indicat că a reuşit să doboare '34 de rachete' din 81, precum şi patru din cele opt drone explozive Shahed de fabricaţie iraniană lansate de forţele ruse în cursul nopţii trecute.

Rachetele lansate de Rusia asupra regiunii Odesa au lovit în apropierea unor obiective de infrastructură energetică şi clădiri rezidenţiale, făcând cel puţin doi răniţi, conform autorităţilor regionale. În oraşul Odesa, electricitatea a fost întreruptă „ca măsură de precauţie”, a indicat purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale, Serghii Bratciuk. Atacul masiv cu rachete al Rusiei de joi intervine la o zi după reuniunea celor 27 miniştri ai apărării din UE la Stockholm cu omologul lor ucrainean Oleksii Reznikov, la care a fost discutat un plan de livrare de obuze şi muniţii Kievului, a căror valoare este estimată la 2 miliarde de euro, conform AFP. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Nouă ani de la anexarea Crimeei. Zelenski: „Vom readuce steagul ucrainean în toate colţurile țării”

Ucraina trăiește un an de la începutul războiului. Cronologia celor mai importante evenimente din ultimele 12 luni de conflict

abonare newsletter