Externe

Președintele Volodimir Zelenski cere o anchetă internaţională asupra „întregului sistem rusesc“ de genocid

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă demersurile pentru aducerea în faţa unui tribunal internaţional a tuturor celor implicaţi în invazia rusă în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă demersurile pentru aducerea în faţa unui tribunal internaţional a tuturor celor implicaţi în invazia rusă în Ucraina/ Foto: Володимир Зеленський - Facebook Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă demersurile pentru aducerea în faţa unui tribunal internaţional a tuturor celor implicaţi în invazia rusă în Ucraina/ Foto: Володимир Зеленський - Facebook

 

 


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski continuă demersurile pentru aducerea în faţa unui tribunal internaţional a tuturor celor implicaţi în invazia rusă în Ucraina, inclusiv a „creierelor” din spatele agresiunii, relatează miercuri DPA şi Reuters.

 


„Vom demonta întregul sistem de genocid rusesc, de la executanţi la arhitecţii lui, şi îi vom aduce în faţa verdictelor legale”, a declarat şeful statului ucrainean în mesajul său video cotidian adresat conaţionalilor. El s-a întâlnit marţi, la Kiev, cu procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan.

Deşi recunoaşte că aceasta nu va fi o sarcină facilă, Zelenski a spus că „a răspunde la crimele ruse în faţa acestei agresiuni exact în termenii statului de drept şi exact cu puterea unui tribunal internaţional este ceea ce va servi drept una dintre garanţiile securităţii pe termen lung atât a ucrainenilor, cât şi a altor naţiuni”.


CITEȘTE ȘI:
Volodimir Zelenski avertizează: „Dacă China se aliază cu Rusia, atunci va fi război mondial”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, discurs istoric în Parlamentul European

Invazia rusă în Ucraina ar avea în mod inevitabil consecinţe juridice pentru toţi cei care au planificat-o, au aprobat-o şi au implementat-o, a afirmat preşedintele Ucrainei, care a subliniat că ar trebui anchetaţi şi „conducerea politică şi militară a statului terrorist” (Federaţia Rusă, n.red.).

Procurorul-şef al CPI, Karim Khan, este deja pregătit să investigheze situaţia din Ucraina. Anchetele se pot referi la crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid.


Totuşi, în prezent CPI nu poate lua măsuri împotriva conducerii ruse, inclusiv contra preşedintelui Vladimir Putin, întrucât nici Rusia, nici Ucraina nu sunt părţi semnatare ale Statutului de la Roma, care constituie baza juridică a CPI. Acesta este şi motivul pentru care Zelenski a cerut, la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU din septembrie anul trecut, înfiinţarea unui tribunal special.

Rolul CPI este de a furniza justiţie efectivă pentru ucraineni şi „nu de a obţine o serie de aplauze printr-o magie”, a spus Khan. La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova pretinde că desfăşoară o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.


Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Nouă ani de la anexarea Crimeei. Zelenski: „Vom readuce steagul ucrainean în toate colţurile țării”

Moscova acuză NATO că participă la conflictul din Ucraina furnizând arme

Ultimele Stiri
abonare newsletter