Externe

Valul de frig din Afganistan a ucis cel puţin 70 de persoane. Temperaturile au scăzut la -33 de grade Celsius

Cel puţin 70 de persoane au murit în ultima săptămână din cauza valului de frig care s-a abătut asupra Afganistanului.

Cel puţin 70 de persoane au murit în ultima săptămână din cauza valului de frig care s-a abătut asupra Afganistanului/ Foto: @SSamiraSR - Twitter Cel puţin 70 de persoane au murit în ultima săptămână din cauza valului de frig care s-a abătut asupra Afganistanului/ Foto: @SSamiraSR - Twitter

 

 


Cel puţin 70 de persoane au murit în ultima săptămână din cauza valului de frig care s-a abătut asupra Afganistanului, o ţară afectată şi de o gravă criză umanitară, au anunţat miercuri autorităţile locale.

 


În capitala Kabul şi în alte provincii afgane, temperaturile au început să scadă foarte mult după data de 10 ianuarie. Cele mai mici temperaturi au fost înregistrate în regiunea Ghor din centrul Afganistanului: -33 de grade Celsius pe parcursul weekendului trecut.

70 de oameni au murit din cauza frigului

Potrivit Ministerului pentru gestionarea catastrofelor din această ţară, cel puţin 70 de persoane au murit de la începutul valului de frig, precum şi 70.000 de bovine în mai multe provincii afgane. Ninsorile abundente şi temperaturile foarte scăzute au ucis 25 de persoane în ultimele două zile, inclusiv copii şi femei, în două provincii din nordul Afganistanului, Jawzjan şi Sari Pul, au anunţat miercuri oficiali din această ţară, informează agenţia de presă Xinhua.


„În total, 18 persoane - nouă bărbaţi, patru copii şi cinci femei - şi-au pierdut vieţile din cauza ninsorilor abundente şi a temperaturilor foarte scăzute în districtele Khamab, Khanaqa şi Aqcha din provincia Jawzjan în ultimele două zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei provinciale, Abdul Satar Halimi, într-o conferinţă de presă.

În mod similar, vremea deosebit de rece şi ninsorile puternice au ucis şapte persoane - inclusiv femei şi copii - în provincia vecină Sari Pul începând de luni, a declarat un oficial administrativ local, Sayed Safatullah Safwan. Potrivit AFP, ninsorile abundente au provocat blocarea mai multor drumuri în provinciile din centrul şi nordul ţării.


Valul de frig se adaugă numeroaselor dificultăţi cărora Afganistanul, care se confruntă deja cu una dintre cele mai grave crize umanitare din lume, trebuie să le facă faţă. Peste 50% dintre cei 38 de milioane de locuitori ai ţării sunt vizaţi de un risc crescut de nesiguranţă alimentară şi 3 milioane de copii riscă să se confrunte cu malnutriţia. Economia afgană, deja afectată de decenii de război, s-a adâncit şi mai mult în criză după ce mai multe miliarde de dolari provenind din ajutoare internaţionale au fost oprite în urma venirii la putere a talibanilor în august 2021.
Distribuţia de ajutoare umanitare prin ONG-uri a fost de asemenea afectată după ce Guvernul taliban a interzis pe 24 decembrie femeilor afgane să lucreze în cadrul asociaţiilor. Principalele ONG-uri şi-au suspendat activităţile pentru a protesta faţă de această decizie, care se aplică în toate domeniile, cu excepţia sectorului sănătăţii. 

CITEȘTE ȘI:

Cel puțin 16 persoane au murit în Pakistan, în urma unei furtuni de zăpadă. Sute de persoane așteaptă să fie evacuate

Furtunile de zăpadă „paralizează” New York-ul. Doi oameni au murit - FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter