Externe

Clujeanul Mircea Abrudean, la conferința «Solidari cu Ucraina», de la Paris: România își reafirmă angajamentul de a continua susţinerea Kievului

Șeful cancelariei prim-ministrului, clujeanul Mircea Abrudean a reafirmat angajamentul României de a continua susţinerea Kievului în cadrul conferinței „Solidari cu Ucraina”, de la Paris.

Mircea Abrudean a reafirmat sprijinul României pentru Kiev, la conferința de la Paris/ Mircea Abrduean Facebook.com Mircea Abrudean a reafirmat sprijinul României pentru Kiev, la conferința de la Paris/ Mircea Abrduean Facebook.com

 

 


România va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere economic, umanitar, securitar, politic şi juridic, atât în ce priveşte nevoile pe termen scurt, cât şi în privinţa identificării unor mecanisme de dezvoltare şi reconstrucţie pe termen lung, a declarat fostul prefect de Cluj, Mircea Abrudean, în calitate de reprezentant al Guvernului României la conferința de la Paris dedicată susținerii Ucrainei. 

 


Astfel, șeful cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, a informat că a fost adoptat un mecanism de sprijin pentru ţara vecină pe timp de iarnă. „Mecanismul de la Paris” are scopul de a eficientiza coordonarea asistenţei acordate Ucrainei pe timp de iarnă, să răspundă nevoilor identificate de autorităţile de la Kiev în timp real şi să garanteze rezilienţa infrastructurilor în cinci sectoare de bază: accesul la energie, la apă, la sănătate, transport şi produse alimentare.

„S-a referit, de asemenea, la găzduirea de către România a facilităţii de adăpost RescEU, la demersurile autorităţilor centrale şi locale de primire a refugiaţilor ucraineni, la mobilizarea capacităţilor de cazare şi sprijin a refugiaţilor pe durata iernii, la importanţa hub-ului umanitar de la Suceava.


Ministrul a arătat, totodată, că România rămâne o verigă importantă pe noile coridoare de tranzit a cerealelor, participând astfel la menţinerea economiei Ucrainei în funcţiune, şi a subliniat hotărârea ţării noastre de a extinde capacitatea de tranzit a cerealelor atât la punctele de trecere a frontierei, cât şi în porturi şi terestru”, se arată în informarea Guvernului României. 

Conferinţa „Solidari cu Ucraina” a avut loc la Paris, marţi, şi a fost co-organizată de Franţa şi Ucraina, fiind prezidată de preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, cu participarea primei doamne a Ucrainei, Olena Zelenska, a prim-ministrului Ucrainei, Denys Shmyhal, a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numeroşi şefi de stat şi de guvern, miniştri şi alte oficialităţi din 55 de ţări.


Peste 1 miliard de euro strânși pentru Ucraina la conferința de la Paris/captură foto: Emmanuel Macron Facebook.com

„La conferința de la Paris am strâns peste un miliard de euro drept sprijin, fonduri ce vor ajunge la destinație până în Aprilie, pentru a ajuta Ucraina să supraviețuiască iernii”, a notat președintele Franței. Emmanuel Macron, pe pagina sa de Facebook. 

Au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii internaţionale, instituţii bancare, entităţi europene.


Evenimentul a reunit parteneri, donatori şi instituţii cu obiectivul de a oferi sprijin imediat poporului ucrainean, în perspectiva depăşirii iernii, în condiţiile distrugerii de către Federaţia Rusă a infrastructurilor civile ale Ucrainei.

CITEȘTE ȘI:

Românii, tot mai îngrijorați privind extinderea războiului din Ucraina în țara noastră

E oficial! Mircea Abrudean nu mai e prefectul județului Cluj. Prima reacție după ce a fost numit secretar general adjunct al Guvernului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter