Externe

Lege fără precedent: Noua Zeelandă interzice comercializarea tutunului pentru persoanele născute după 1 ianuarie 2009

Noua Zeelandă a adoptat o lege prin care interzice comercializarea produselor din tutun persoanelor născute după 1 ianuarie 2009. Măsura este una revoluționară și face parte dintr-un program de eliminare treptată a consumului de tutun.

Noua Zeelandă interzice vânzarea produselor din tutun persoanelor născute după 2009/ foto: pixabay.com Noua Zeelandă interzice vânzarea produselor din tutun persoanelor născute după 2009/ foto: pixabay.com

 

 


O țară de „nefumători”

 

Noua lege adoptată de Noua Zeelandă prevede că este interzisă vânzarea de tutun sau produse asociate celor născuți după 2009, iar limita de vârstă minimă pentru achiziția de țigări va crește constant, semnalează The Guardian.


Mai mult, autoritățile neozeelandeze intenționează să elimine consumul de tutun până în anul 2025.

„Mii de oameni vor trăi mai mult și mai sănătos, iar sistemul de sănătate va primi 5 miliarde de dolari, deoarece nu va trebui să trateze boli cauzate de fumat, cum ar fi numeroase tipuri de cancer, atacuri de cord, accident vascular cerebral, amputații”, a declarat Ayesha Verrall, ministrul adjunct al Sănătății din Noua Zeelandă.


În plus, conform noii legi, țara intenționează să reducă semnificativ nivelul concentrației de nicotină din produsele din tutun și să permită vânzarea produselor din tutun exclusiv în magazine specializate, și nu în tarabe și supermarketuri.

Numărul magazinelor autorizate legal să vândă produse din tutun va fi redus de zece ori, de la 6.000 la 600 în toată țara. Legea va intra în vigoare în 2023, iar până în 2025 Noua Zeelandă intenționează să își atingă obiectivul de a deveni o țară de „nefumători”.


În același timp, noua lege nu va restricționa vânzarea de țigări electronice (vape). Se constată deja că unii neozeelandezi au trecut la vaping, abandonând țigările.

Potrivit celor mai recente date, numărul persoanelor care fumează zilnic a scăzut la 8% față de 9,4% anul trecut.

CITEȘTE ȘI:

Țigările electronice și aparatele cu tutun încălzit, la fel de dăunătoare pentru plămâni ca infecția cu COVID-19

Peste un sfert dintre români fumează zilnic! Mii de decese din cauza consumului de tutun

Ultimele Stiri
abonare newsletter