Actualitate

Peste un sfert dintre români fumează zilnic! Mii de decese din cauza consumului de tutun

Aproximativ 5,6 milioane de persoane – 27,4 % dintre români – fumează zilnic, 36,5 % dintre bărbaţi şi 18,7 % dintre femei, iar vârsta medie la care încep românii să fumeze este de 17,9 ani, arată un studiu care a fost făcut public, marţi, la Bucureşti.

Peste un sfert dintre români fumează zilnic! Mii de decese din cauza consumului de tutun Peste un sfert dintre români fumează zilnic! Mii de decese din cauza consumului de tutun

Potrivit Global Adult Tobacco Survey 2018 (GATS), realizat în România, 43,5 % dintre românii care fumează zilnic consumă peste un pachet de ţigări. Acelaşi studiu arată că 71,5 % dintre cei care fumează zilnic sunt dependenţi de nicotină şi fumează în prima jumătate de oră după ce s-au trezit.

Eşantionul din România a cuprins 5.408 gospodării din întreaga ţară, iar 4.571 de persoane au răspuns interviului individual. Rata totală de răspuns a fost 88%, mai arată realizatorii studiului. Potrivit directorului Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, Alexandra Cucu, la nivel global au fost descoperite 23 de afecţiuni care au legătură cu fumatul.


Ea a prezentat cifre din 2016 referitor la decesele din România cauzate de consumul de tutun: 6.233 – prin accident vascular cerebral, 9.928 – boală coronariană ischemică şi 9.596 – decese prin cancer pulmonar.

Miljana Grbic, şefa biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, a vorbit despre ţinta „2035 – o generaţie fără tutun”. Ea a spus că există o creştere a consumului de tutun, în special în rândul femeilor şi tinerilor. „Acest eveniment are loc într-un moment critic, în care România trebuie să unească forţele tuturor factorilor implicaţi pentru a putea reduce prevalenţa consumului de tutun în rândul populaţiei şi pentru a preveni începerea fumatului şi pentru a promova renunţarea la fumat”, a afirmat reprezentantul OMS.


Studiul global privind tutunul la adulţi (GATS) este un standard global pentru monitorizarea sistematică a consumului de tutun (pentru fumat, tutun fără fum şi produse cu tutun încălzit) în rândul adulţilor şi pentru identificarea unor indicatori cheie privind controlul tutunului.

GATS este un studiu reprezentativ naţional care utilizează un protocol consistent şi standardizat în toate statele în care este aplicat, inclusiv în România. GATS îmbunătăţeşte capacitatea ţărilor de a proiecta, implementa şi evalua programe privind controlul consumului de tutun. Studiul este, în aceeaşi măsură, un instrument de suport util pentru îndeplinirea obligaţiilor statelor semnatare ale Convenţiei Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului (FCTC), de a produce date comparabile între state.


Studiul GATS a fost realizat în 34 de state din lume şi are ca scop folosirea rezultatelor pentru implementarea de politici publice care să descurajeze fumatul şi astfel să scadă numărul bolilor care au consumul de tutun drept cauză, a explicat Anda Curta, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Ea a spus că în cele 34 de state au existat, în chestionarele adresate, întrebări comune, dar şi întrebări cu specific naţional.

Ultimele Stiri
abonare newsletter