Externe

Lege în favoarea eutanasiei, adoptată a treia oară de Parlamentul portughez. Președintele s-a opus prin veto până acum

Parlamentul portughez a adoptat, pentru a treia oară, o lege în favoarea eutanasiei. Până acum președitnele Portugaliei s-a opus prin veto.

Parlamentul portughez a adoptat, pentru a treia oară, o lege în favoarea eutanasiei / Foto: depositphotos.com Parlamentul portughez a adoptat, pentru a treia oară, o lege în favoarea eutanasiei / Foto: depositphotos.com

 

 


Parlamentul portughez a adoptat vineri, pentru a treia oară, o lege care dezincriminează „moartea asistată medical”, text ce va fi supus spre promulgare preşedintelui conservator Marcelo Rebelo de Sousa, transmite AFP.

 


Proiectul de lege a fost aprobat graţie mai ales voturilor Partidului Socialist, care dispune de majoritatea absolută în parlament, şi ale câtorva deputaţi din opoziţie. Textul votat vineri este cela de-al treilea în favoarea eutanasiei adoptat de legislativul portughez.

Şeful statului poate fie să promulge legea, fie să o spună spre examinare Curţii Constituţionale, fie să i se opună prin veto, aşa cum a procedat deja de două ori în trecut. Preşedintele a declarat joi seară că intenţionează să se pronunţe destul de rapid, „cu siguranţă până la Crăciun”.


Subiectul eutanasiei a traversat mai multe legislaturi în ultimii ani. După ce precedenta lege pe acest subiect a fost adoptată în ianuarie 2021, apoi înaintată preşedintelui spre promulgare, Marcelo Rebelo de Sousa, un catolic fervent, a sesizat Curtea Constituţională, care a cerut câteva amendamente. Preşedintele s-a opus apoi prin veto intrării în vigoare a legii. Acesta şi-a explicat atunci decizia printr-o „problemă de redactare” a textului, care, potrivit lui, conţinea definiţii prea vagi.

Parlamentul ar fi putut să depăşească acest obstacol revotând acelaşi text, însă, înainte ca procesul legislativ să fie finalizat, Camera Deputaţilor a fost dizolvată în vederea alegerilor legislative din ianuarie 2022.


Belgia şi Olanda au fost primele două state europene care, acum 20 de ani, au autorizat eutanasia, urmate între timp şi de alte ţări din Europa.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Românul care și-a împușcat trei colegi și un polițist în Spania a fost eutanasiat. Era cunoscut ca „Pistolarul din Tarragona”

Putin avertizează: orice țară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ștearsă de pe fața pământului

Ultimele Stiri
abonare newsletter