Externe

Cancelarul Austriei anunță că se opune intrării României în Schengen: „E nevoie de mai mult timp”

Austria își menține poziția politică și se va opune aderării României la Spațiul Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat, marți, că este nevoie de mai mult timp pentru ca țara noastră să obțină accesul neîngrădit în acest spațiu.

Cancelarul austriac Karl Nehammer / captură foto: Karl Nehammer Facebook.com Cancelarul austriac Karl Nehammer / captură foto: Karl Nehammer Facebook.com

 

 


Monitorulcj.ro semnala recent că Austria susține intrarea Croației în Schengen, dar este „foarte critică” față de România.

 

Austria spune NU aderării României la Schengen

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen, informează g4media.ro, care citează digi24.ro


Cancelarul a făcut aceste declarații la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana (Albania).

Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România.


Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a declarat Karl Nehammer, potrivit sursei citate. 

Președintele Klaus Iohannis, prezent la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, alături de cancelarul Austriei, a transmis, cu puțin timp înainte de declarațiile lui Karl Nehammer, că integrarea României în Spațiul Schengen se va afla joi pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne, iar țara noastră va negocia „până în ultimul moment”.


În urmă cu o săptămână, Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare. 

Și Suedia a votat pentru intrarea țării noastre în Schengen.


Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE, iar un vot decisiv ar urma să fie dat pe 8 decembrie 2022 în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

CITEȘTE ȘI:

Austria susține intrarea Croației în Schengen, dar este „foarte critică” față de România

Bulgaria vrea în Schengen, dar Austria şi Olanda îi blochează aderarea. Preşedintele bulgar, revoltat: „Primeşte cinism”

Olanda acceptă aderarea României și Croației la spațiul Schengen. Bulgaria mai așteaptă

Suedia a votat pentru intrarea României în Schengen. Poziția Austriei rămâne critică

abonare newsletter