Externe

Liderul Bisericii Catolice din Ucraina: „Nicio înțelegere cu Rusia dacă ne consideră o colonie ce trebuie subjugată!”

Lideul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina s-a întâlnit cu Papa Francisc, luni, la Vatican. El a susținut în cadrul întâlnirii că nu se poate face nicio înțelegere cu rușii, cât timp aceștia îi consideră pe ucraineni o „colonie ce trebuie subjugată”.

Lideul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina s-a întâlnit cu Papa Francisc, luni, la Vatican / Foto: ugcc.ua Lideul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina s-a întâlnit cu Papa Francisc, luni, la Vatican / Foto: ugcc.ua

 

 


Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Sviatoslav Şevciuk, a declarat luni - în cadrul unei întâlniri cu Papa Francisc la Vatican - că nu poate exista dialog cu Rusia atât timp cât Moscova consideră statul vecin pe care l-a invadat în februarie drept o colonie ce trebuie subjugată, relatează Reuters.

 


Este prima vizită în afară Ucrainei a înaltului ierarh după invadarea ţării sale de către Rusia. Arhiepiscop major de Kiev-Halici, Sviatoslav Şevciuk a spus că preferă să rămână la Kiev pentru a fi mai aproape de oameni în pofida bombardamentelor şi a greutăţilor.

„Războiul din Ucraina este un război colonial şi propunerile de pace ale Rusiei sunt propuneri de pacificare colonială”, a afirmat el după întâlnirea cu papa la Vatican.


Şevciuk, care l-a îndemnat de mai multe ori pe Suveranul Pontif să viziteze Kievul, i-a dăruit papei Francisc o bucată de schijă de la o mină rusească care a distrus faţada unei biserici din Irpin în martie. Se estimează că circa 200-300 de civili au fost ucişi la Irpin, în apropiere de Kiev, înainte de retragerea forţelor ruse din oraş la sfârşitul lunii martie.

„Propunerile Rusiei nu au o bază de dialog”

„Aceste propuneri presupun negarea existenţei poporului ucrainean, a istoriei, culturii sale şi chiar a bisericii sale. Este vorba de însăşi negarea dreptului la existenţă a statului ucrainean, cu suveranitatea şi integritatea teritorială care i-au fost recunoscute de comunitatea internaţională”, a subliniat înaltul ierarh. „Cu aceste premise, propunerile Rusiei nu au o bază de dialog”, a adăugat el.


Kievul declară că nu va accepta niciodată să cedeze pământuri care i-au fost luate cu forţa şi că referendumuri legale nu pot avea loc în teritoriile ocupate, unde mulţi locuitori au fost ucişi sau au fost nevoiţi să plece.

După ce Kremlinul a anunţat anexarea a patru regiuni ucrainene în septembrie, în urma unor referendumuri condamnate de către Ucraina şi de Occident ca un simulacru coercitiv, Kievul a declarat că solicită aderarea la NATO şi că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin este preşedintele Rusiei.


Papa Francisc i-a cerut lui Putin să oprească „spitala violenței și morții”

Luna trecută, papa Francisc pentru prima oară l-a rugat direct pe Putin să oprească „spirala violenţei şi morţii” în Ucraina, cerându-i totodată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să fie deschis „la orice propunere serioasă de pace”.

Forţele ruse au invadat Ucraina în ceea ce Moscova numeşte drept „operaţiune militară specială” pentru a-i elimina pe „naţionaliştii periculoşi” şi a-i proteja pe vorbitorii de limbă rusă. Kievul califică acţiunea Moscovei drept o acaparare neprovocată imperialistă de pământ, notează Reuters.

Ucraina este o ţară preponderent creştin-ortodoxă, dar circa 10% din populaţie ţine de Biserica Catolică de rit oriental sau bizantin, ai cărei adepţi sunt în comuniune cu Roma.

Sprijinul patriarhului Rusiei, Kirill, pentru invazia Moscovei în Ucraina a scindat Biserica Ortodoxă din întreaga lume şi a declanşat o rebeliune internă, notează Reuters. Războiul i-a determinat pe unii credincioşi ortodocşi din Ucraina să-şi retragă loialitatea faţă de Biserica Ortodoxă Rusă şi să se alăture Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care şi-a obţinut autocefalia în 2019, pe care Moscova refuză să o recunoască. 

Foto: ugcc.ua

CITEȘTE ȘI:

Mesaje în rusă și semnul „Z”, desenate pe ziduri, la Cluj: „Ucraineni, plecați acasă” și „Glorie Rusiei” - FOTO

Rusia, dispusă să discute cu SUA și Papa Francisc pentru a găsi o soluție la războiul din Ucraina

abonare newsletter