Actualitate

Mesaje în rusă și semnul „Z”, desenate pe ziduri, la Cluj: „Ucraineni, plecați acasă” și „Glorie Rusiei” - FOTO

Mesaje ostile la adresa refugiaților ucraineni au fost scrise în limba rusă pe un zid din Cluj-Napoca. Se cere ștergerea mesajelor ofensatoare cu instalația cumpărată de Primărie cu peste 50.000 de euro.

Mesaje ostile la adresa refugiaților ucraineni au fost scrise în limba rusă pe un zid din Cluj-Napoca. FOTO: monitorulcj.ro Mesaje ostile la adresa refugiaților ucraineni au fost scrise în limba rusă pe un zid din Cluj-Napoca. FOTO: monitorulcj.ro

 

 


Refugiații ucraineni care s-au stabilit la Cluj-Napoca au reclamat că văd tot mai des mesaje ostile la adresa lor desenate pe zidurile din oraș, dar și semnul „Z”, devenit un simbol militarist folosit în propaganda rusă și de către civilii ruși ca semn de susținere a invaziei Ucrainei.

 


Un astfel de caz a avut loc recent și a fost semnalizat Primăriei Cluj-Napoca pe platforma My Cluj, cerându-se ajutorul Poliției Locale pentru eliminarea însemnelor din spațiul public și identificarea făptașilor. 

Pe zidul unui garaj din cartierul Plopilor, au apărut mesaje anti-ucraineni în limba rusă care se traduc astfel: „Ucraineni, plecați acasă” și „Glorie Rusiei”, alături de semnul „Z”. Ucrainenii arată că mesajele nu sunt scrise corect în integralitate și literele par a fi imitate de personae care nu cunosc limba.


Fotografia atașată în articol a fost postată și pe platforma My Cluj: „Pe strada Plopilor la garaje cineva a pictat cu spray cu vopsea acest mesaj care spune „Ucraineni, plecați acasă” și „Glorie Rusiei” însoțite de semnul Z folosit de armata rusă care a invadat Ucraina. Poliția locală ar trebui să se sesizeze la astfel de gesture, iar mesajul ar trebui înlăturat”.

Sesizarea figurează în prezent ca fiind „în lucru”.


Primăria are instalație de curățat graffiti

Primăria Cluj-Napoca a achiziționat în 2020 o instalație mobilă ecologică pe bază de apă sau abur sub presiune pentru curățarea clădirilor din zona centrală a municipiului. Instalaţia a costat aproape 250.000 de lei, circa 50.500 de euro.

Totuși, clădirile istorice ale Clujului au rămas pline de mâzgălituri, deși Primăria susține că instalația ecologică a fost utilizată pentru curățarea lor.

CITEȘTE ȘI:

Clujenii vor curățenie ca-n Centru și în cartiere! Se plâng și că invaziile de ciori fac mizerie și zgomot

Ultimele Stiri
abonare newsletter