Externe

Războiul din Ucraina a provocat o „ruptură epocală” în relaţiile Germaniei cu Rusia, acuză președintele german

Invazia rusă în Ucraina a provocat o „ruptură epocală” în relaţiile Germaniei cu Moscova, a declarat vineri preşedintele german Frank-Walter Steinmeier

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier/ FOTO: Женя Лин/ Facebook Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier/ FOTO: Женя Лин/ Facebook

 

 


Invazia rusă în Ucraina a provocat o „ruptură epocală” în relaţiile Germaniei cu Moscova şi războiul a spulberat visul fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov privind construirea unei „case comune europene”, a declarat vineri preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează Reuters.

 


Potrivit extraselor din discursul său privind starea naţiunii, Steinmeier, care provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat (SPD) care a susţinut mult timp legături economice mai strânse cu Moscova, a afirmat că invazia rusă în Ucraina a condus la o schimbare de epocă.

„Când ne uităm la Rusia în prezent, nu mai este loc pentru vise vechi”, a spus Steinmeier. „Ţările noastre stau acum una împotriva celeilalte”, a afirmat preşedintele german.


„Şi pe noi în Germania ne-a cufundat în alte vremuri, într-o nesiguranţă pe care credeam că am depăşit-o: o perioadă marcată de război, violenţă şi fugă, prin îngrijorările privind extinderea războiului într-un foc mistuitor în Europa”, a mai spus el.

Steinmeier a sosit marţi într-o vizită surpriză la Kiev şi a promis autorităţilor ucrainene sprijin suplimentar, în special în ceea ce priveşte apărarea aeriană. Preşedintele Steinmeier, al cărui rol este în mare parte unul ceremonial, a afirmat în discursul său că preşedintele rus Vladimir Putin este personal responsabil pentru tulburările din Europa şi a condamnat „obsesia sa imperială”.


„Urmează ani mai grei, ani dificili”, a mai spus şeful statului german.

 

CITEȘTE ȘI:

Germania acuză SUA că vând gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia la prețuri „astronomice”

Germania a introdus noi măsuri anti-COVID-19. Ministrul Sănătății: „Ne aflăm în mod clar la începutul unui val”

Germania riscă penuria de gaz şi va fi nevoită să facă „alegeri de societate foarte dificile”, avertizează ministrul german al Economiei

Ultimele Stiri
abonare newsletter